Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ζακυνθινή κουλούρα

.
Υλικά
:
Μείγμα Α
350 γρ. αλεύρι μαλακό
300 γρ. νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
Μείγμα Β
650 γρ. αλεύρι μαλακό
60 γρ. νερό χλιαρό
150 γρ. κρασί κόκκινο (ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ. ζάχαρη
90 γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. μαύρη σταφίδα
120 γρ. ξανθή σταφίδα
100 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
1 κ.γ γαρύφαλλο
2 κ.γ κανέλλα
1 κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φακελάκι μαγιά
Εκτέλεση:
Μείγμα Α
Ρίχνω το νερό μέσα σε μπολ και διαλύω τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω μέχρι να προκύψει μια υγρή ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 2,5 ώρες περίπου μέχρι η ζύμη να φουσκώσει.
Μείγμα Β
Σε βαθύ μπολ ρίχνω το νερό και διαλύω τη μαγιά. Προσθέτω δυο κουταλιές από το αλεύρι, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα στην ησυχία του για 10 λεπτά περίπου.  Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι, τη ζάχαρη,  το κρασί, το αλάτι, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και ανακατεύω. Προσθέτω στη συνέχεια το Μείγμα Α  και ζυμώνω ενσωματώνοντάς το στο Μείγμα Β.  Ακολουθούν οι σταφίδες και το καρύδι. Στο τέλος προσθέτω  το ελαιόλαδο και μεταφέρω την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω  για περίπου δέκα λεπτά. Θα προκύψει μια ζύμη λαδερή και αρκετά ελαστική. Την πλάθω σε παχύ μπαστούνι μήκους περίπου 55cm και την τοποθετώ μέσα σε ελαφρά λαδωμένο στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30cm στο κέντρο του οποίου έχω τοποθετήσει στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 8cm ώστε να δημιουργηθεί η κλασική μορφή της κουλούρας με την τρύπα στο κέντρο. Τοποθετώ το ταψί στο φούρνο στους 30-40 βαθμούς αντιστάσεις και στη βάση του φούρνου τοποθετώ ένα ταψάκι με ζεστό νερό. Αφήνω την κουλούρα μέχρι να φουσκώσει, για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου. Την ραντίζω με νερό και πασπαλίζω με σουσάμι, ενώ προθερμαίνω το φούρνο  στους  200 βαθμούς.  Ψήνω στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου. Όταν βγει από το φούρνο, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Και του χρόνου!

 theveggiesisters.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια