Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Lion Day / Ημέρα των Λεόντων

Το Lion Day στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τον μεγαλοπρεπή κυνηγό, τον απόλυτο γάτο, τον βασιλιά της ζούγκλας, το μεγάλο αφράτο γατάκι της Σερενγκάλης… Χμμ, θα έπρεπε να το αφήσουμε στο «βασιλιά της ζούγκλας»;

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας των Λιονταριών
Αυτή η γιορτή του πιο όμορφου και φοβερού πλάσματος του ζωικού βασιλείου ιδρύθηκε από το Big Cat Rescue , το μεγαλύτερο διαπιστευμένο καταφύγιο στον κόσμο αφιερωμένο στις μεγάλες γάτες. Η 10η Αυγούστου είναι μια μέρα για τους ανθρώπους να συναντηθούν από όλο τον κόσμο για να αποτίσουν φόρο τιμής στο δυνατό λιοντάρι με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους. Αν και μια διασκεδαστική και συναρπαστική περίσταση για όλους, τα θεμέλιά του βασίζονται σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα: οι αριθμοί λιονταριών έχουν μειωθεί δραματικά στο σημείο όπου το είδος πρέπει να τοποθετηθεί στη λίστα που απειλείται, όπως και ο μεγαλύτερος ξάδελφος του η τίγρη.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Λεόντων είναι το πνευματικό τέκνο των συν ιδρυτών Dereck και Beverly Joubert, μιας ομάδας συζύγων με πάθος για μεγάλες γάτες. Ξεκίνησαν την πρωτοβουλία το 2013, ενώνοντας τόσο την National Geographic όσο και την πρωτοβουλία Big Cat με ένα μόνο πανό για να προστατεύσουν τις υπόλοιπες μεγάλες γάτες που ζουν στην άγρια ​​φύση.
Τα λιοντάρια - με το επιστημονικό όνομα Panthera leo - είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γάτα στον κόσμο, ακριβώς πίσω από την ασιατική τίγρη. Αυτά τα τεράστια πλάσματα, βάρους μεταξύ 300 και 550 κιλών, έχουν προκαλέσει τη δημοφιλή φαντασία για αιώνες, εμπνέοντας δέος από την ταχύτητα και τη μυϊκή τους δύναμη.
Πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια, τα λιοντάρια περιπλανήθηκαν σε ολόκληρη την Αφρική και την υπεραγορά της Ευρασίας. Σήμερα, όμως, οι διάφορες εποχές του πάγου και οι αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον σημαίνουν ότι το εύρος τους μειώνεται κυρίως στην Αφρική και σε επιλεγμένα μέρη της Ασίας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, τα λιοντάρια είναι ένα «ευάλωτο» είδος, που σημαίνει ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε και πρέπει να είναι υψηλότερος. Επί του παρόντος, οι ερευνητές εκτιμούν ότι απομένουν 30.000 έως 100.000 λιοντάρια στον πλανήτη Γη. Χωρίς σημαντική παρέμβαση, υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν στον απειλούμενο κατάλογο μαζί με άλλα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Λιονταριών, επομένως, είναι μια ευκαιρία για τους λάτρεις των λιονταριών σε όλο τον πλανήτη να σπρώξουν πίσω ενάντια στη μείωση της εμβέλειας και του οικοτόπου του βασιλιά των θηρίων. Αυτά τα γιγαντιαία ζώα συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χερσαίων ειδών στον κόσμο και ένας κορυφαίος θηρευτής με φήμη όπως καμία άλλη. Θα ήταν μια τραγική απώλεια τόσο για τη φύση όσο και για την ανθρωπότητα εάν το είδος εξαφανιζόταν εντελώς από το φυσικό περιβάλλον.

Ωστόσο, οι απειλές εναντίον των λιονταριών είναι πραγματικές
Αντιμετωπίζουν τους διπλούς θεατές του ολοένα και πιο δημοφιλούς «κυνηγιού τροπαίων» και της ανθρώπινης εισβολής στις παραδοσιακές άγριες περιοχές τους. Η μείωση των τροφίμων σε συνδυασμό με τον τουρισμό κυνηγιού τα καθιστά πιο ευάλωτα με κάθε περνώντας χρόνο. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ο πληθυσμός των λιονταριών μειώθηκε κατά πενήντα τοις εκατό.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Λιονταριών, επομένως, έχει τρεις στόχους.
Το πρώτο είναι η ευαισθητοποίηση για την κατάσταση του λιονταριού και τα θέματα που αντιμετωπίζει το είδος στην άγρια ​​φύση. Το δεύτερο είναι να βρεις τρόπους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της μεγάλης γάτας, όπως η δημιουργία περισσότερων εθνικών πάρκων και η μείωση των περιοχών στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν οι άνθρωποι. Και το τρίτο είναι να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που ζουν κοντά σε άγριες γάτες για τους κινδύνους και πώς να προστατευθούν. Άνθρωποι και μεγάλα είδη όπως οι γάτες μπορούν να ζουν αρμονικά μαζί, αλλά μόνο αν καταλαβαίνουν πώς να το κάνουν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια