Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

10 τσιμπήματα εντόμων και πως να τα αναγνωρίζετε

Πολύ λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να αποφύγουν να δαγκωθούν από έντομα. Αυτό το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο πιεστικό το καλοκαίρι. Μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να προσδιορίσετε τι ακριβώς σας τσιμπάει. Το δάγκωμα μπορεί να βλάψει, να φαγούρα ή ακόμη και να διογκωθεί. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά έντομα και όλα μεταδίδουν διαφορετικές ασθένειες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε σωστά τι σας τσιμπάει.
Αλλά μην πανικοβληθείτε! Ένας μικρός οδηγός που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε ποιο έντομο σας επιτέθηκε.....

Μέλισσα
Πρέπει να αφαιρέσετε το τσίμπημα που μπορεί ακόμα να βρίσκεται στο σημείο επίθεσης. Το δέρμα γίνεται συνήθως κόκκινο και πρησμένο. Ένα άτομο αισθάνεται κάψιμο, έντονο πόνο και η έντονη φαγούρα εμφανίζεται λίγο αργότερα. Εάν δεν είστε αλλεργικοί, εδώ τελειώνουν τα προβλήματά σας. Ωστόσο, εάν ένα άτομο είναι αλλεργικό στο δηλητήριο της μέλισσας, μπορεί να έχει αναπνευστικά προβλήματα, κάτι που αποτελεί σοβαρή ανησυχία .
Σφήκα
Τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος σφήκας είναι όπως αυτά μετά από επίθεση μελισσών. Η τσιμπημένη περιοχή γίνεται κόκκινη και πρησμένη, το θύμα αισθάνεται πόνο και κάψιμο και ο τρομερός κνησμός έρχεται αργότερα. Μπορεί να υπάρχει ακόμη αιμορραγία στο δέρμα. Μια σφήκα μπορεί να τσιμπήσει πολλές φορές. Ακριβώς όπως με μια επίθεση μελισσών, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε εάν είστε αλλεργικοί καθώς μπορεί να υπάρχει αναφυλακτικό σοκ.
Κουνούπι
Τα τσιμπήματα κουνουπιών μοιάζουν με πρησμένα κόκκινα σημεία στο μέγεθος ενός μούρου. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται σε ανοιχτές περιοχές του σώματος. Τα κουνούπια δαγκώνουν τα σημεία όπου το δέρμα είναι πολύ λεπτό και είναι εύκολο να φτάσει στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν δαγκώνουν, εγχέουν το σάλιο τους στην πληγή. Το σάλιο περιέχει αντιπηκτικά που κάνουν το αίμα πιο λεπτό. Προκαλούν το δέρμα να γίνει κόκκινο, φαγούρα και πρήξιμο.
Τσιμπούρι
Η αντίδραση του σώματος σε ένα τσιμπούρι είναι ένα κόκκινο σημείο. Το έντομο μπορεί να είναι μέσα στο θύμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλώνει και πίνει αίμα.
Το χειρότερο είναι ότι τα τσιμπούρια μολύνουν τα άτομα με εγκεφαλίτιδα, μπορρελίωση και πολλές άλλες ασθένειες. Εάν αφαιρέσετε το έντομο από το σώμα σας, αλλά το κόκκινο σημείο δεν εξαφανιστεί και συνεχίζει να μεγαλώνει, πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.
Ψύλλος
Τα τσιμπήματα ψύλλων μπορούν εύκολα να εκληφθούν ως αλλεργίες ή τσιμπήματα κουνουπιών επειδή τα δαγκωμένα σημεία φαίνονται επίσης κόκκινα και πρησμένα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα κουνούπια, αυτά τα τσιμπήματα εντόμων είναι πολύ οδυνηρά και η φαγούρα είναι πολύ χειρότερη.
Οι ψύλλοι επιτίθενται συνήθως στα πόδια και μόνο ένα άτομο που κοιμάται μπορεί να είναι θύμα. Ένα έντομο μπορεί να δαγκώσει αρκετές φορές, οπότε η απόσταση μεταξύ των κόκκινων κηλίδων είναι συνήθως από 0,5 έως 1 ίντσα (1 έως 2 cm). Οι ψύλλοι μεταδίδουν πολλές σοβαρές λοιμώξεις.
Μυρμήγκι
Τα περισσότερα μυρμήγκια δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, το κόκκινο μυρμήγκι μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Οι φλύκταινες εμφανίζονται στα δαγκωμένα σημεία που αργότερα θα μετατραπούν σε ουλές. Το δηλητήριο των μυρμηγκιών περιέχει τοξίνες, έτσι το θύμα μπορεί να έχει αλλεργική αντίδραση ή αναφυλακτικό σοκ. Ένα δάγκωμα μυρμηγκιού είναι λιγότερο επικίνδυνο. Μοιάζει πολύ με ένα δάγκωμα κουνουπιών. Εμφανίζεται μια ροζ κηλίδα στην περιοχή που δαγκώνεται που πονάει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τη στιγμή του δαγκώματος, το θύμα αισθάνεται πόνο ότι καίγεται σαν να χύνεται λίγο βραστό νερό στο δέρμα.
Αλογόμυγα
Μία αλογόμυγα μοιάζει με μια μεγάλη μύγα παχιά. Σε αντίθεση με τις μύγες, οι αλογόμυγες δαγκώνουν πολύ οδυνηρά και πίνουν ανθρώπινο αίμα. Στην αρχή, ένα μικρό κόκκινο σημείο εμφανίζεται πλάτος όχι μεγαλύτερο από 0,03 ίντσες (1 mm). Στη συνέχεια διογκώνεται και αρχίζει η φαγούρα. Οι αλογόμυγες μεταδίδουν διάφορες ασθένειες όπως η τολαιμία και ο άνθρακας, αλλά τις περισσότερες φορές επιτίθενται στα βοοειδή παρά στους ανθρώπους.
Ψείρα
Εάν παρατηρήσετε μικρές κόκκινες κουκίδες που μοιάζουν με τσιμπήματα κουνουπιών στα μέρη όπου μεγαλώνουν τα μαλλιά - στο κεφάλι σας, στο λαιμό σας και πίσω από τα αυτιά σας - αυτό σημαίνει ότι έχετε δαγκωθεί από ψείρες κεφαλής ή ηβικές ψείρες. Εάν τέτοιες κουκκίδες εμφανίζονται στην πλάτη, την κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια σας, πρέπει να είναι κοκοφόροι. Τα τσιμπήματα απέχουν λίγα εκατοστά το ένα από το άλλο και το δέρμα μοιάζει με τρυπημένο.
Οι ψείρες μεταδίδουν πολύ σοβαρές ασθένειες όπως ο πυρετός και ο τυφοειδής.
Κοριός
Εκ πρώτης όψεως, τα τσιμπήματα των κοριών μοιάζουν με τσιμπήματα ψύλλων ή κουνουπιών ή αλλεργική αντίδραση. Το δέρμα γίνεται κόκκινο, πρησμένο και αρχίζει φαγούρα. Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να αναγνωρίσετε το "έργο" των κοριών. Τα τσιμπήματα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και μοιάζουν με μικρούς δρόμους στο δέρμα. Τα τσιμπήματα των κοριών είναι πιο οδυνηρά από τα κουνούπια. Οι πολυάριθμοι δρόμοι μπορούν να παρατηρηθούν το πρωί καθώς οι κοριοί κυνηγούν τη νύχτα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια