Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο πρόγονος του Ιησού φυλάσσεται από Μουσουλμάνους

Ο πρόγονος του Ιησού φυλάσσεται από Μουσουλμάνους Τι θα σκεφτόσασταν αν μαθαίνατε ότι ένα σπάνιο ανάγλυφο του Μίθρα βρίσκεται χαμένο κάπου στην Ελλάδα;
Ψιλά πράγματα, ίσως και τίποτα, μιας και οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζετε καν τι εστί Μίθρας. Αν μαθαίνατε όμως ότι ένας μοναδικός στο είδος του ναός "προγόνου" του Ιησού βρίσκεται στην Ελλάδα, φυλάσσεται από Έλληνες...μουσουλμάνους και πραγματικά λιγοστοί γνωρίζουν την ύπαρξή του; Καλύτερα, έτσι δεν είναι;
Τα προηγούμενα αφορούν στο άγνωστο Μιθραίο στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, έναν τόπο που κατοικείται σχεδόν ολόκληρος από Έλληνες μουσουλμάνους. Σήμερα, το μόνο που διασώζεται είναι το ανάγλυφο του Μίθρα, η χαρακτηριστική μορφή του ταυροκτόνου θεού.
Γιατί όμως το μνημείο είναι τόσο σημαντικό; Μεγάλη συζήτηση άνοιξες, φίλε ταξιδιώτη, και δεν έχουμε το χώρο. Απλά να αναφέρουμε ότι για πολλούς η μορφή του Ιησού αποτελεί αντιγραφή του Πέρση θεού Μίθρα, ενώ σχεδόν από τύχη ο Χριστιανισμός επιβλήθηκε του Μιθραισμού τον 3ο μ.Χ. αιώνα (μέσω του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, που ήταν μιθραιστής)!
΄Οπως αναφέρει και ο Μάρκος Αυρήλιος, "αν κάποιο θανάσιμο αμάρτημα σταματούσε την ανάπτυξη του Χριστιανισμού, ο κόσμος θα γινόταν μιθραικός". Χαμένο, λοιπόν, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση στην πλαγιά ενός λόφου, αποτελεί το μοναδικό ίσως Μιθραίο εξωτερικού χώρου στην Ευρώπη. Αν και αρκετά διαβρωμένο, ο διαβασμένος ταξιδιώτης θα αναγνωρίσει τη μορφή του ταυτοκτόνου Μίθρα! Πώς θα το βρείτε; Προσπεράστε το χωριό Κάτων Θέρμες, σταματήστε όταν δείτε μια καφέ επιγραφή που αναγράφει "Ανάγλυφο Μίθρα" και ανεβείτε το λόφο πίσω από τη βρύση στα αριστερά σας (όχι τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αλλά το χωματόδρομο). Αν δεν βρείτε την επιγραφή, ρωτήστε κάποιον ντόπιο, αρκεί να μιλάει ελληνικά.
Η μορφή που είχε όταν πρωτοφτιάχτηκε το ανάγλυφο του Μίθρα στα Πομακοχώρια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια