Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λικέρ Βασιλικού 🍃

.
Υλικά
• 50 γραμ. φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό (1 ματσάκι)
• 500 ml. (440 γραμ.) βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη (20 γρ.)
• φλούδα από ¼ λεμονιού (μόνο το κίτρινο μέρος)

Για το σιρόπι
• 260 γραμ. ζάχαρη
• 250 ml. (ή 250 γραμ.) νερό
• 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Διαλέγουμε φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό ή όποια άλλη ποικιλία έχουμε, φροντίζοντας να τα μαζέψουμε νωρίς το πρωί, που έχουν περισσότερο άρωμα.
Κόβουμε τα πιο φρέσκα βλαστάρια, τα πλένουμε πολύ καλά σε μπολ με αρκετό νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητική πετσέτα να στεγνώσουν τελείως.
Έπειτα διαλέγουμε και κόβουμε ένα - ένα τα πιο γερά φύλλα.
Βάζουμε τα φύλλα του βασιλικού και τη φλούδα του λεμονιού σε γυάλινο, αποστειρωμένο βάζο, μεγέθους 720 ml ή 72cl, που κλείνει αεροστεγώς. Ρίχνουμε τη βότκα ή το τσίπουρο, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, κλείνουμε καλά το βάζο και το κουνάμε ελαφρά, ώστε να βραχούν όλα τα φύλλα και να ανακατευτεί η ζάχαρη.
Το φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, για να πάρει το λικέρ μας όσο από το πράσινο χρώμα του βασιλικού γίνεται.
Ανακινούμε κάθε δυο μέρες το βάζο και έπειτα από 7 - 10 μέρες ή όταν τα φύλλα του βασιλικού αρχίσουν να χάνουν το έντονο πράσινο χρώμα τους, είναι έτοιμο.
Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι τα φύλλα, μετά περνάμε το αλκοόλ από τουλπάνι (λεπτό, πυκνό πανί) και το βάζουμε σε μεγαλύτερο αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 4' - 5' λεπτά, από την ώρα που θα πάρουν βράση. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.
Προσθέτουμε στο λικέρ βασιλικό το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο ή το μπουκάλι και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 20 - 30 μέρες, ανακινώντας το δυο φορές την εβδομάδα, για να δέσουν οι γεύσεις.
Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει διαυγές.
Το απολαμβάνουμε μετά το φαγητό σκέτο ή καλύτερα με πάγο.
-- Αν θέλουμε το λικέρ βασιλικού μας περισσότερο πράσινο, μπορούμε να φτιάξουμε το σιρόπι του με καστανή ζάχαρη αντί για λευκή ή να βάλουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια