Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καθαρό σπίτι χωρίς χημικά

Χημικές ουσίες συνθέτουν τα χιλιάδες καταναλωτικά αγαθά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Αρκετές από αυτές, μάλιστα, που χρησιμοποιούνται για να το διατηρούν καθαρό, έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον.
Γι αυτό, καλό είναι να αντικαταστήσουμε τα χημικά με αγνά, φυσικά, ακίνδυνα υλικά.
Πρόσφατη μελέτη του αμερικανικού ινστιτούτου Silent Spring, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health, ανέφερε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα:
Οι γυναίκες που κάνουν συχνή χρήση αποσμητικών χώρου και προϊόντων για την καταπολέμηση της μούχλας και των εντόμων έχουν ίσως μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν για πολλά προϊόντα.
Τα υγρά πιάτων με άρωμα λεμονιού, για παράδειγμα, περιέχουν συνήθως λεμονίνη, μια ουσία ΄ποπτη για καρκινογένεση, ενώ τα καθαριστικά φούρνου και αποχετεύσεων θεωρούνται τα πιο τοξικά ανάμεσα στα οικιακά απορρυπαντικά.
Το χλώριο, που συχνά είναι η βάση για διάφορα καθαριστικά σπιτιού, θεωρείται άκρως διαβρωτική ουσία, που μπορεί να καταστρέψει το δέρμα και τα μάτια.
Η εισπνοή ατμών που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση χλωρίου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των πνευμόνων, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους πάσχουν από καρδιά ή χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν το χλώριο αναμειχθεί με άλλα καθαριστικά. Δημιουργούνται αέρια, όπως χλωροφόρμιο, τετραχλωράνθρακας (τοξικό), χλωροαιθυλένιο (καρκινογόνο).
Οι νοικοκυρές που κάνουν συχνά τέτοιες μείξεις (παρά τις όποιες προειδοποιήσεις) παρουσιάζουν κοκκίνισμα του δέρματος, έντονη φαγούρα ή πυώδη σπυράκια.
Τα αποφρακτικά αποχετεύσεων περιέχουν ισχυρά αλκαλικά, που είναι πολύ καυστικά για το δέρμα και παράγουν τοξικά αέρια.
Τα προϊόντα με αντιβακτηριδιακά δράση (ή ειδικότερα αν περιέχουν triclosan) μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα "αποστειρωμένο" περιβάλλον, ενώ κατηγορούνται και για αλλεργικό άσθμα.
Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Ποια είναι η λύση;
Πρώτα απ όλα, να επιλέγουμε καθαριστικά με το σήμα Ecolabel (ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα), που εγγυάται ότι το συγκεκριμένο προϊόν ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Και παράλληλα να στραφούμε σε πιο παραδοσιακές πρακτικές, για εξίσου καθαρό, αλλά ταυτόχρονα ασφαλές αποτέλεσμα. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια