Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

6 «ψηφιακές» συνήθειες που καταστρέφουν τις σχέσεις

Οι «ψηφιακές» σου συνήθειες σας φέρνουν πιο κοντά ή σας απομακρύνουν;
Μάθε αν πρέπει να αποσυνδεθείς τώρα αμέσως για να σώσεις τη σχέση σου.

1. Κλείνετε τα ραντεβού μέσω SMS ή e-mail;
Μερικές φορές με τη χρήση τους είναι πιο εύκολο να κανονίσετε τις εξόδους.
Υπάρχει και το στοιχείο της έκπληξης όταν εμφανίζεται μια ερωτική πρόταση στα «εισερχόμενα».
Όμως, αν προγραμματίζετε όλα σας τα ραντεβού ηλεκτρονικά, αυτά τα τετ α τετ μπορεί να μοιάζουν περισσότερο με επαγγελματικές συναντήσεις. Επιπλέον, «χάνεις την ανταλλαγή ιδεών όταν αποφασίζετε τι να κάνετε μαζί» λέει η Ιωάννα Σούχλα, ψυχολόγος.
Η e-πιλογή σου Προσπάθησε να κανονίζεις τουλάχιστον κάποια ραντεβού από κοντά ή από το τηλέφωνο, αν γίνεται. Εκ των υστέρων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου για να στείλεις μήνυμα ότι πέρασες καλά.

2. Παίζετε βιντεοπαιχνίδια μαζί
Μπορεί να σε εξωθεί στα όρια όταν δεν αφήνει κάτω το βιντεοπαιχνίδι για ημέρες, αλλά αν μοιράζεστε αυτό το χόμπι, θα ενισχυθεί ο δεσμός σας (ενώ θα διασκεδάζετε παίζοντας). Πολλά ζευγάρια ερεθίζονται από τον ανταγωνισμό. Επιπλέον, με κάποια παιχνίδια «μπορείς ακόμη να εκφράσεις την επιθετικότητα με υγιή, συγκρατημένο τρόπο, αντί με παθητικά-επιθετικά μέσα» τονίζει η ειδικός.
Η e-πιλογή σου Διάλεξε παιχνίδια που αρέσουν και στους δυο σας, αλλά μην παίζετε εις βάρος οτιδήποτε άλλου κάνετε ως ζευγάρι.

3. Καβγαδίζετε μέσω μηνυμάτων
Η αποστολή SMS μπορεί να φαντάζει επαρκής τρόπος για για να επιλύσεις μια διαφωνία όταν δεν είστε στο ίδιο δωμάτιο, έχε όμως το νου σου αυτό που επισημαίνει η ειδικός: «Δεν βλέπεις τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος που σου δείχνουν πώς αισθάνεται ο σύντροφός σου, οπότε είναι πιο εύκολο να εκφραστείς δυσάρεστα γι' αυτόν». Ως συνέπεια, οι μικρές παρεξηγήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε ξεφωνητά.
Η e-πιλογή σου Δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να βρεθείτε από κοντά για να τσακωθείτε; Πάρε τηλέφωνο, ώστε να μπορείτε τουλάχιστον να ακούτε ο ένας τη φωνή του άλλου.

4. Φέρνεις το laptop στο κρεβάτι
Το να κοιτάς το φωτογραφικό άλμπουμ ενός κοινού φίλου ή να ψάχνεις ωραίες εικόνες στο Διαδίκτυο –μαζί με το σύντροφό σου– είναι καλή ιδέα. «Όταν κάνετε αυτά τα πράγματα μαζί, στην ουσία βελτιώνετε τη σχέση σας» τονίζει η Ιωάννα Σούχλα. Εάν περιστασιακά πρέπει ο ένας από τους δύο να δουλέψει και ο άλλος δεν έχει πρόβλημα, και αυτό είναι φυσιολογικό (τουλάχιστον είστε ο ένας δίπλα στον άλλο). Αλλά όταν μια συσκευή βρίσκεται μόνιμα στο κρεβάτι σας, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα. «Το να νιώθεις ότι πρέπει να αγωνιστείς για να κερδίσεις την προσοχή του συντρόφου σου μπορεί να σου προκαλέσει πικρία», εξηγεί η ειδικός.
Η e-πιλογή σου Ορίστε από κοινού όρια στην τεχνολογία, π.χ., να κλείνετε το κινητό και το laptop στις 11. «Συμβουλεύω, επίσης, τα ζευγάρια να αφήνουν τις ηλεκτρονικές συσκευές έξω από την κρεβατοκάμαρα το Σαββατοκύριακο» λέει ψυχολόγος.

5. Τσεκάρεις τι κάνει ο πρώην – κυριολεκτικά!
Δε χρειάζεται να αναρωτιέσαι αν παντρεύτηκε ο πρώην σου όταν μπορείς να τον βρεις στο Facebook. Είναι όμως έξυπνο αυτό; «Το να ψάχνεις στο Google για έναν πρώην από απλή περιέργεια είναι σχετικά άκακο» σημειώνει η ειδικός. «Είναι καλό, ωστόσο, να ελέγξεις τα κίνητρά σου. Εάν υπάρχουν συναισθήματα βαθιά μέσα σου, πρέπει να τα λύσεις στην πραγματική ζωή». Ακόμη χειρότερα, οι ιστοσελίδες social networking καθιστούν εύκολη τη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο, με κίνδυνο να ξεφύγεις – αν γίνεις φίλος με έναν πρώην, ίσως αρχίσετε να κάνετε chat. «Η επικοινωνία μέσω του υπολογιστή μειώνει τις αναστολές – είναι πολύ πιθανό να φλερτάρεις περισσότερο απ’ όσο αν βρισκόσασταν από κοντά» εξηγεί η Ιωάννα Σούχλα. Κι αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τωρινή σχέση σου.
Η e-πιλογή σου Ως τεστ, αναρωτήσου αν θα πληγωνόταν ο σύντροφός σου αν ήξερε τι έκανες. Εάν η απάντηση είναι «ναι», απομακρύνσου από τον υπολογιστή.

6. Δημοσιεύεις λεπτομέρειες στο Facebook
Μπαίνεις στον πειρασμό να ενημερώσεις το προφίλ σου για το υπέροχο χθεσινοβραδινό ραντεβού; Σκέψου τα αισθήματα του συντρόφου σου πριν το ποστάρεις. «Μη γράψεις οτιδήποτε μπορεί να τον φέρει σε αμηχανία ή να το εκλάβει ως προδοσία της εμπιστοσύνης του» προειδοποιεί η ειδικός. Άλλες κινήσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις είναι να αποκαλύπτεις σεξουαλικά μυστικά ή να ποστάρεις τολμηρές φωτογραφίες. «Πρόκειται για παραβίαση της προσωπικής ζωής του συντρόφου σου» συμπληρώνει.
Η e-πιλογή σου Το να ποστάρεις μια χαριτωμένη φωτογραφία με τους δυο σας στις διακοπές, μάλλον δεν είναι φοβερό, αλλά, πριν τις σχολιάσεις ή γράψεις κάτι που μπορεί να είναι ευαίσθητο θέμα, ζήτα τη συγκατάθεσή του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια