Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα πρώτα τεχνητά μέλη

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν προσθετικά δάχτυλα - και ακόμα και σήμερα είναι λειτουργικά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
Δύο αρχαία τεχνητά μεγάλα δάχτυλα του ποδιού, το ένα εκ των οποίων βρέθηκε στο πόδι μιας μούμιας, υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν επινοήσει προσθετικά μέλη του σώματος.
Τώρα, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 3.000 χρόνια, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να «περπατήσουν όπως ένας Αιγύπτιος» (Walking like an Egyptian) όπως ονόμασαν την έρευνά τους, διαπιστώνοντας πως τα προσθετικά δάκτυλα όντως βοηθούσαν όποιον είχε χάσει τα δικά του, ιδίως όταν φορούσε σανδάλια.

Στόχος των ερευνητών, με επικεφαλής την δρα Τζάκλιν Φιντς, από το Κέντρο Βιοϊατρικής Αιγυπτιολογίας του πανεπιστημίου, ήταν να διαπιστώσουν εάν τα δύο δάκτυλα ήταν όντως λειτουργικά.
Το πρώτο είχε κατασκευαστεί από ξύλο και δέρμα, χρονολογείται μετά 950 και 710 π.Χ., είχε βρεθεί στη μούμια μιας γυναίκας κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου και φυλάσσεται στο Μουσείο του Καΐρου.
Το δεύτερο δάκτυλο χρονολογείται πριν από το 600 π.Χ., είναι μέρος της συλλογής Greville Chester του Μουσείου Φιτζγουίλιαμ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, και είναι κατασκευασμένο από καρτονάζ (είναι ένα μίγμα από λινό, κόλλα και γύψο).
Και τα δύο έχουν έντονα σημάδια φθοράς, ενώ τα χαρακτηριστικά του σχεδίου τους υποδηλώνουν ότι ήταν κάτι περισσότερο από προσθήκες για αισθητικούς λόγους.
«Αρκετοί ειδικοί έχουν εξετάσει αυτά τα δάκτυλα και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως πιθανότατα αποτελούν τις πιο παλιές προσθετικές συσκευές στον κόσμο», δήλωσε η δρ Φιντς.
«Ξέρουμε καλά ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύαζαν τεχνητά μέλη του σώματος για την ταφή των νεκρών τους, αλλά η φθορά των συγκεκριμένων σε συνδυασμό με το σχήμα τους υποδηλώνουν ότι τα χρησιμοποιούσαν άνθρωποι για να μπορούν να περπατούν».

Δείτε διάφορα τεχνικά μέλη παλαιών εποχών:


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια