Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Άγιος Νικόλας: με φουρτούνες και με δώρα...

Στην ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Τότε γιορτάζουν και όσοι έχουν το όνομά του: ο Νίκος και η Νίκη.
Είναι ο άγιος των ναυτικών. Είναι όμως και ο άγιος των δώρων για τα παιδιά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.


Φύλακας - άγγελος στην αγριεμένη θάλασσα.
Για τους ναυτικούς ο άγιος Νικόλαος είναι φύλακας - άγγελος. Γι αυτό, ακόμη και σήμερα στη γέφυρα των πλοίων και στην καμπίνα του καπετάνιου καίει μέρα - νύχτα καντήλι μπροστά στην εικόνα του.

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό όταν σηκώνονταν κύματα μεγάλα.. Στις μεγάλες τρικυμίες έχυναν το λάδι του καντηλιού στη θάλασσα, για να ηρεμήσει, ή σκόρπιζαν στη θάλασσα αντίδωρο από τη γιορτή του αγίου.
 Επίσης, πριν φύγουν για το ταξίδι, οι ναυτικοί δεν παρέλειπαν να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του αγίου Νικολάου. Κερί άναβαν και στην επιστροφή τους, σώοι και αβλαβείς χάρη στην ευλογία του.

Ακόμα και οι πειρατές....
Ακόμα και οι πειρατές ζητούσαν βοήθεια από τον Άγιο Νικόλαο και έταζαν και πρόσφεραν μερτικό από τη λεία τους: "Άγιε Νικόλα, στην πλώρη μας, και το μερτικό σου θα βγει με το παραπάνω".

Όσο για τις εκκλησίες των νησιών μας, οι εικόνες του είναι γεμάτες ασημένια ή χρυσά ομοιώματα πλοίων, τάματα ναυτικών, τους οποίους έσωσε σε δύσκολες στιγμές. Ίσως είναι ο πιο "παρασημοφορημένος" άγιος της χριστιανοσύνης, τόσα είναι τα αφιερώματα των πιστών στο όνομά του.

Προσωνύμια, ακόμα και στα Τουρκικά.
Ο λαός αναφέρεται στον άγιο και στις εκκλησίες του με πολλά προσωνύμια,
 όπως: Θαλασσίτης, Θαλασσινός, Ναύτης, Καπετάν Νικόλας, Αρμυρής, Ορφανός (γιατί προστατεύει τα ορφανά), Θαυματουργός (γιατί σώζει από κινδύνους τους ναυτικούς), αλλά και Γκεμιλερί ντουρουντάν (δηλαδή "Σώζει τα πλοία" στην Τουρκία!

Ο άγιος με τα δώρα
Ο Άγιος Νικόλαος λατρεύεται σε πολλά μέρη του κόσμου.Στην Ευρώπη η γιορτή του συνδέεται με τα Χριστούγεννα και τα παιδιά την ημέρα αυτή παίρνουν δώρα.
Σε κάποια μέρη, την παραμονή της γιορτής του Saint Nicholas
τα παιδιά γυαλίζουν τα παπούτσια τους, τα βάζουν στην εξώπορτα και μέσα αφήνουν γράμματα για τον άγιο και καρότα για το άλογό του. Αν τα παιδιά είναι καλά, το πρωί βρίσκουν φρούτα και γλυκίσματα, αν όχι, βρίσκουν πατάτες και κάρβουνα.

 Σε άλλες χώρες, την παραμονή της γιορτής του τα παιδιά ετοιμάζουν τραγούδια και μικρά δώρα. Όταν έρχεται, έχει μαζί του έναν βαρύ σάκο με δώρα κι ένα μεγάλο χρυσό βιβλίο. Τα παιδια΄στέκονται μπροστά του και αυτός διαβάζει τις αταξίες που έκαναν τον περασμένο χρόνο. Εκείνα τον βεβαιώνουν ότι το επόμενο θα φέρονται..καλά. Μετά ο άγιος τους μοιράζει δώρα και γλυκίσματα και φεύγει βιαστικός, για να προλάβει να περάσει και από άλλα παιδιά.

Σε μερικές πόλεις της Γερμανίας, το ταχυδρομείο ανοίγει ειδικό παράρτημα, που πουλάει γραμματόσημα, φακέλους και κάρτες ειδικά για τα γράμματα που θα στείλουν τα παιδιά στον άγιο. Και βέβαια, ο άγιος πάντα τους απαντά μέσω του ίδιου ταχυδρομείου...
Ερευνητές-Τέσσα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια