Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών
Σάββατο 9 Νοεμβρίου και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Η ανάπτυξη του "Μαραθωνίου της Αθήνας. Το αυθεντικό "εμφανίζεται ασταθές. Η γενέτειρα του μαραθωνίου είναι επίσης ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο της σύγχρονης λειτουργίας. Πάνω από 2.500 χρόνια μετά τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. και σχεδόν 125 χρόνια από τον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο στην αρχή της σύγχρονης Ολυμπιακής εποχής στην Αθήνα το 1896, ο Μαραθώνιος της Αθήνας.
Το Authentic απέκτησε και πάλι ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής: η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού ΣΕΓΑΣ, διοργανωτές της 37ης διοργάνωσης του αγώνα, περιμένουν για πρώτη φορά να καλωσορίσει 20.000 δρομείς μαραθωνίου από όλο τον κόσμο για να τρέξει στην αρχική πορεία από τον Μαραθώνα στην Αθήνα . Προσθέτοντας τρέχουσες εκδηλώσεις σε μικρότερες αποστάσεις θα ξεπεράσουν συνολικά πάνω από 60.000 αθλητές μέσω της Αττικής και της Αθήνας.
Ο ΜΑΡΑΘΏΝΙΟΣ ΔΡΌΜΟΣ αποτελεί το μοναδικό ίσως αγώνισμα στην ιστορία του αθλητισμού, το οποίο οφείλει την προέλευσή του σε δύο πρόσωπα που έζησαν με διαφορά 2.400 χρόνων. Στον πρώτο οφείλεται ο μύθος. Ήταν ο αγγελιοφόρος που μετά τη Μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ., έτρεξε, πάνοπλος, στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη επί των Περσών. Μαζί με το "ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ", άφησε, εξαντλημένος, την τελευταία του πνοή. Ο δεύτερος ήταν ο Γάλλος Μισέλ Μπρεάλ, γνώσης και λάτρης της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας. Ο Μπρεάλ, το 1894, πρότεινε στον Πιερ ντε Κουμπερτέν να εντάξει, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896, έναν αγώνα δρόμου από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα, προς τιμήν του πρώτου εκείνου ανώνυμου μαραθωνοδρόμου. Έτσι γεννήθηκε το αγώνισμα που συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους, χάρη, κυρίως, στον υπερβατικό χαρακτήρα του: ο δρομέας έρχεται αντιμέτωπος με τα όρια αντοχής του και καλείται να τα ξεπεράσει. Ο Μπρεάλ δεν γνώριζε την ακριβή απόσταση από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Η απόσταση αυτή - λίγο περισσότερο από 40 χιλ. τότε - είναι τέτοια που ο δρομέας εξαντλεί όλα τα ενεργειακά του αποθέματα και υφίσταται μεγάλη σωματική κόπωση. Το γεγονός αυτό από μόνο του προσδίδει στον δρομέα ένα ηρωικό στοιχείο. Η σημερινή απόσταση του μαραθωνίου - 42.195 μέτρα - καθορίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1908, έτσι ώστε ο τερματισμός να βρίσκεται μπροστά από τη θέση της βασιλικής οικογένειας. Συνεχιστής του μύθου του αγγελιοφόρου ο Σπύρος Λούης, ο πρώτος χρυσός μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, μετά τη νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια