Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αλήθεια ή ψέματα;

Το «παιχνίδι» που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας.
«Λευκά» ψέματα ή αθώα ψέματα. Όπως και να τα αποκαλέσουμε δεν παύουν να είναι ψέματα κι όταν το παιδί σας επιλέγει να τα χρησιμοποιήσει για να ξεφύγει από κάτι που το δυσκολεύει ή για να παρουσιάσει μια κατάσταση διαφορετικά από ότι πραγματικά είναι, τότε σημαίνει πως ήρθε η ώρα να του μάθετε την αξία και την σημασία της ειλικρίνειας.

Αλλιώς όμως πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που ακόμα δεν έχει ξεκάθαρες στο μυαλό του ή δεν γνωρίζει καν τις έννοιες αλήθεια και ψέμα και αλλιώς ένα παιδί 7 ή 8 χρονών που ξέρει τις συνέπειες των πράξεων και του λόγου του και εκεί πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη συζήτηση, τιμωρία και παρακολούθηση ότι το ψέμα δεν θα γίνει το νέο του χόμπι, με αποτέλεσμα τα θεμέλια για τις βάσεις της εμπιστοσύνης που έχετε ξεκινήσει να χτίζεται να αρχίσουν να έχουν τριγμούς.

Μικροί παραμυθάδες
Στα παιδιά εκεί γύρω στα 3 δεν μπορείτε να τους προσάψετε πολλά, όταν με ενθουσιασμό παρουσιάζουν κάτι πιο διογκωμένο από ότι πραγματικά είναι ή παραποιούν κάτι που είδαν ή άκουσαν. Ρίξτε τα στην φαντασία τους και στην υπο ανάπτυξη αντίληψη τους. Το παραμύθι πάντως με τον Πινόκιο φαίνεται να λειτουργεί, ειδικά στο σημείο που η μύτη μεγαλώνει! Παρολαυτά μπορείτε να τα κατευθύνετε.


• Μην αντιδράτε υπερβολικά.
Εάν εκραγείτε και εκφράσετε έντονα τον θυμό ή τον εκνευρισμό σας από την πράξη του, το πιο πιθανό είναι το παιδί από άμυνα και σαν άλλο στρείδι, να φοβηθεί και να λειτουργήσει ανασταλτικά την επόμενη φορά που θα πρέπει να παραδεχτεί το λάθος του και έτσι θα ξανακρυφτεί ακόμα περισσότερο πίσω από το ψέμα του.


• Εξηγήστε τη σημασία της ειλικρίνειας.
Δώστε του να καταλάβει ότι όταν δεν λέει τα πράγματα όπως έχουν συμβεί στην πραγματικότητα το πιο πιθανό είναι να χειροτερέψουν την κατάσταση. Όπως εάν ξαφνικά η κοιλιά του αρχίσει να πονάει γιατί έφαγε πολλές σοκολάτες μέσα στην μέρα αλλά σε εσάς είπε ότι έφαγε μόνο αυτή που του δώσατε.

• Μην το βάζετε στο κατηγορητήριο, κάντε το λύση του προβλήματος. Μην ρωτάτε λοιπόν κάτι που ήδη ξέρετε την απάντηση απλώς ζητήστε του π.χ να σας βοηθήσει να σκουπίσετε τις σοκολάτες που έπεσαν στο πάτωμα.

• Γίνεται το σωστό παράδειγμα.
Εάν δεν θέλετε το παιδί σας να σας λέει μικρά, λευκά ψέματα, τότε και εσείς πρέπει να είσαστε μαζί του ειλικρινείς και όχι να χρησιμοποιείται μεθόδους για να το «ξεγελάτε» ώστε να μην βρεθείτε στην δύσκολη θέση να πρέπει να το ηρεμήσετε εάν του ανακοινώσετε κάτι που δεν του αρέσει, όπως π.χ ότι το σιρόπι για τον βήχα έχει γεύση σοκολάτας! 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια