Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Groninger Museum, Μουσείο πολλών αστέρων!

Εκτός από το ταλέντο, το Μουσείο Groninger στην πόλη Κρόνινγκερ της Ολλανδίας είναι ένα ακόμη στοιχείο που ενώνει τον Ισπανό Jaime Hayon, τον Ολλανδό Maarten Bass και το δίδυμο των Studio Job με έδρα την Αμβέρσα - τον Βέλγο Job Smeets και την Ολλανδή Nynke Tynagel.
Οι τέσσερις σχεδιαστές κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ανακαίνιση του μουσείου, που πριν από λίγους μήνες άνοιξε ξανά τις πόρτες του έχοντας ανακτήσει όλη την παλιά λάμψη του, έτοιμο να γεφυρώσει το παρελθόν με το μέλλον της τέχνης.
http://users.auth.gr/~tzonos/images/articles/arch_mous_kyp/4.jpg
Πίνακες του 1700 δίπλα στα πορτρέτα του Nick Cave και του David Bowie, μια πλούσια συλλογή ασημικών από το 16ο αιώνα και αποκαλυπτικές εκθέσεις αναδεικνύουν τις συνέχειες και τις ασυνέχειες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Απαραίτητο στοιχείο της νέας ταυτότητας του Groninger είναι το παιχνιδιάρικο info center που διαμόρφωσε ο Jaime Hayon, με έπιπλα σε οργανικές φόρμες, ρομαντικούς καθρέπτες και φωτιστικά σε χρυσό χρώμα να αιωρούνται σε διαφορετικά ύψη πάνω από τους υπολογιστές.
Το concept και ορισμένα από τα έπιπλα αποτελούν μια πιο λιτή εκδοχή του κοσμηματοπωλείου Octium στο Κουβέιτ, ενός από τα πιο χαρακτηριστικά και επιτυχημένα πρότζεκτ του.
Στο χώρο του εστιατορίου - ονομάστηκε Mendini Restaurant προς τιμήν του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα και σχεδιαστή - o Maarten Baas έδωσε το στίγμα του ανανεωμένου μουσείου με τη δημιουργική επέκταση της δημοφιλούς συλλογής του, "Clay".
Τα κομμάτια που προέκυψαν - φωτιστικά, καθρέπτες, καρέκλες και ένα παιδικό καρεκλάκι, φτιαγμένα στο χέρι από μέταλλο και συνθετικό πηλό - εκπληρώνουν στο ακέραιο το διπλό στόχο του χώρου: φρέσκια αισθητική και καλαίσθητη λειτουργικότητα.
Το lounge του μουσείου ανέλαβαν οι σχεδιαστές του Studio Job, o Job Smeets και η Nynke Tynagel, καθ ύλην αρμόδιοι στο να αναβιώνουν το μεγαλείο του παρελθόντος με πρωτότυπο και συχνά κριτικό τρόπο.
Εκεί η ατμόσφαιρα είναι άκρως υποβλητική, με τα βιτρό, τα ογκώδη έπιπλα και τα νεο - γοτθικά μοτίβα του Studio Job σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
http://i.ytimg.com/vi/XS0hF2OQRlQ/0.jpg
Η κεντρική είσοδος πλαισιώνεται από τις χρωματιστές ψηφίδες της πολυθρόνας "Proust", ενός από τα πιο εμβληματικά έργα του Alessandro Mendini, που φιλοξενείται σε ειδική αίθουσα του μουσείου μαζί με άλλα κομμάτια της συλλογής του.
Την είσοδο φωτίζουν διακριτικά τα γλυπτά από νέον του διάσημου Γάλλου καλλιτέχνη Francois Morellet, μία ακόμη απόδειξη της εμβέλειας του μουσείου, που δικαίως αποτελεί για την πόλη του Χρόνινγκεν ό τι ο Πύργος του Άιφελ για το Παρίσι. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια