Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Greta Thuberg με σύνδρομο Asperger

Greta Thuberg with Asperger Syndrome

Η 16χρονη μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, ακτιβίστρια και σύμβολο της κλιματικής αλλαγής, δεν πτοείται από τα βιτριολικά σχόλια εναντίον της στο Διαδίκτυο για το σύνδρομο Άσπεργκερ και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τη μάχη.
Πριν από έναν χρόνο κατέβηκε σε... απεργία από το σχολείο της και διαδήλωσε με ένα πλακάτ έξω από τη Βουλή της Σουηδίας, για την κλιματική αλλαγή.
Η νεαρή ακτιβίστρια, η οποία προσφάτως πέρασε τον Ατλαντικό με ένα ιστιοφόρο που κινείται με τη βοήθεια του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας, όχι μόνο δεν φάνηκε να πτοείται από τα βιτριολικά σχόλια εναντίον της στο διαδίκτυο, αλλά διαδήλωσε στις ΗΠΑ κατά της κλιματικής αλλαγής και απάντησε και στους επικριτές της με αποστομωτικό τρόπο. Η απάντησή της ότι η διαφορετικότητά της είναι η υπερδύναμή της και πως οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον της αποτελούν σημάδι ότι οι αντίπαλοί της χάνουν, έγινε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σλόγκαν, το οποίο αναπαρήγαγε, μεταξύ άλλων, και η επίσης υπέρμαχος της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και πολιτική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, βουλευτής των Δημοκρατικών, Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ.
Η σουηδική και η νορβηγική κυβέρνηση συμφώνησαν να προτείνουν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης την Τούνμπεργκ.
Η Τούνμπεργκ στις δημόσιες τοποθετήσεις της, στο διαδίκτυο, αλλά και στις ομιλίες της δεν προειδοποιεί απλά το κοινό της για «την καταστροφή που έρχεται» σαν ένας μάντης κακών. Στο πανί του ιστιοπλοϊκού που τη μετέφερε στις ΗΠΑ για να διαδηλώσει έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Ενωθείτε υπό την επιστήμη». Η επίκλησή της στην επιστημονική έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή έχει προφανώς ως στόχο να αλλάξει το αφήγημα της απέναντι πλευράς, δηλαδή των συντηρητικών αρνητών της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτήν τη «μάχη» της σύγχρονης εποχής, οι επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι όντως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη. Το πρόβλημα με το οποίο είναι, όμως, αντιμέτωπη η ανθρωπότητα είναι ότι η επιστημονική κοινότητα δεν κάνει πολιτική. Η Τούνμπεργκ αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι την πολιτική μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναλαμβάνουν να δώσουν κυβερνήσεις, οργανισμοί, κινήματα και - όπως η ίδια η 16χρονη - άτομα που έρχονται από το... μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια