Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λιστερίωση: 1 στους 2 Έλληνες αγνοεί τον κίνδυνό της

Aγνοια κινδύνου όσον αφορά τη λιστερίωση και το πώς σχετίζεται με την κατανάλωση μη προσυσκευασμένων αλλαντικών έχουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα. Ένας στους δύο δεν γνώριζε καν το συγκεκριμένο παθογόνο Listeria monocytogenes, τα κρούσματα από το οποίο παρουσιάζουν αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα όμως και όσοι είχαν κάποια πληροφόρηση, δεν γνώριζαν τις τροφές στις οποίες αναπτύσσεται το μικρόβιο. Πρόκειται για τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το ΑΠΘ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, EFSA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., πρόκειται για ένα παθογόνο του οποίου η εμφάνιση παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένα μικρόβιο που παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Σκοτώνεται όταν μαγειρεύουμε το φαγητό σε θερμοκρασία άνω των 65 βαθμών Κελσίου, αντίθετα όμως με άλλα μικρόβια, αγαπά το αλάτι, άρα μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα που συντηρούνται με αλάτι και επιζεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 2-4 βαθμών Κελσίου.

Το μικρόβιο της λιστέριας προκαλεί συμπτώματα δηλητηρίασης ιδιαίτερα σοβαρής, που μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τις εγκύους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύουμε και διατηρούμε τα μη συσκευασμένα αλλαντικά, τα οποία κόβονται σε φέτες στα σούπερ μάρκετ παρουσία του πελάτη, έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την προστασία της υγείας μας, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

Όπως έδειξε η έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθησαν 888 δείγματα από διάφορα σημεία πώλησης, τα τρία αλλαντικά που κυρίως αγοράζονται και καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι, κατά σειράν δημοφιλείς, η καπνιστή γαλοπούλα, η βραστή γαλοπούλα και η πάριζα. Οι περισσότεροι καταναλωτές φροντίζουν να μην αφήνουν για περισσότερο από μισή ώρα τα αλλαντικά τους εκτός ψυγείου και δεν τα διατηρούν πάνω από μία εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, οι περισσότεροι δεν έχουν ένδειξη θερμοκρασίας στο ψυγείο τους, με αποτέλεσμα στη συντήρηση να επικρατούν θερμοκρασίες που αγαπά η λιστέρια.

Ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές να ρυθμίζουν το ψυγείο τους σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 5 βαθμών Κελσίου και να την ελέγχουν τακτικά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα μη συσκευασμένα αλλαντικά δεν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Επίσης, επιβάλλεται το καλό πλύσιμο των χεριών, των σκευών και των πάγκων που έρχονται σε επαφή με τα αλλαντικά, τα οποία καλό είναι να φυλάσσονται σε ξεχωριστά δοχεία, μακριά από άλλα προϊόντα, όπως τυριά. Απαιτείται, τέλος, αυστηρή τήρηση των ημερομηνιών κατανάλωσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια