Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι απίστευτες προβλέψεις του Nikola Tesla για τον 21ο αιώνα

Τη δεκαετία του 1930, δημοσιογράφοι των εφημερίδων New York Times και Time Magazine επισκέπτονταν τακτικά το σπίτι του Nikola Tesla, το οποίο βρισκόταν στον 20ο όροφο του ξενοδοχείου Governor Clinton στο Μανχάταν. Εκεί ο ηλικιωμένος πια Tesla προσέλκυε το ενδιαφέρον τους με τις ιστορίες των πρώτων ημερών του ως εφευρέτης και κάνοντας προβλέψεις για το τι θα πωλείται στα καταστήματα στο κοντινό μέλλον.
Είχε περισσότερες πληροφορίες από το μοναδικό άρθρο που είχε δημοσιευθεί στις 9 Φεβρουαρίου 1935, στο τεύχος του περιοδικού Liberty. Το άρθρο αυτό είναι μοναδικό διότι γνωρίζουμε πως δεν γράφτηκε ως μια απλή συνέντευξη, όπως όλες οι άλλες συνεντεύξεις εκείνης της περιόδου, αλλά πιστώνεται ως «Τα όσα είπε ο Nikola Tesla στον George Sylvester Viereck».
Δεν είναι σαφής ο τόπος συγγραφής του άρθρου, αλλά από την φιλική σχέση του Nikola Tesla με τον Viereck καταλήγουμε στο ότι μάλλον δεν έχει συνταχθεί στο σπίτι του στο Μανχάταν, όπως συνηθιζόταν, άλλα στο σπίτι του Viereck στο Riverside Drive, όπου ο Tesla απολάμβανε συχνά το δείπνο του με την οικογένεια του φίλου του.
Ο Viereck συνδεόταν με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της εποχής του, διεξάγοντας συνεντεύξεις με αξιόλογες προσωπικότητες, όπως ο Albert Einstein, ο Teddy Roosevelt, ακόμα και με τον Adolf Hitler. Σαν ένας Γερμανο-Αμερικάνος που ζούσε στην Νέα Υόρκη, ο Viereck ήταν ένας διαβόητος προπαγανδιστής για το ναζιστικό καθεστώς, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 1942 επειδή δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με τις θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στη συνέχεια απελευθερώθηκε το 1947, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Τέσλα. Βέβαια δεν είναι σαφές εάν παρέμειναν φίλοι όταν η κυβέρνηση ξεκίνησε να έχει ανησυχίες για τις δραστηριότητες του Viereck στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και στις αρχές τις δεκαετίας του 1940.
Η μυστική ζωή του Νίκολα Τέσλα εδώ
Ο Τέσλα είχε ενδιαφέρουσες θεωρίες σχετικά με την θρησκεία, την επιστήμη και την φύση της ανθρωπότητας, τις οποίες θα εξετάσουμε σε μελλοντικά άρθρα, αλλά προς το παρόν θα εστιάσουμε στις εντυπωσιακές (και συχνά ακριβείς) προβλέψεις που είχε κάνει για τον μελλοντικό κόσμο.

1.Δημιουργία Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας
35 χρόνια πριν τη δημιουργία της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (ΕΡΑ), ο Τέσλα προέβλεψε την δημιουργία ενός παρόμοιου οργανισμού μέσα σε 100 χρόνια.
Η υγιεινή και η φυσική αγωγή θα έχουν αναγνωριστεί ως κλάδοι της εκπαίδευσης και της κυβέρνησης. Ο Γραμματέας της υγιεινής και φυσικής αγωγής θα είναι πιο σημαντικός σε σχέση με τον γραμματέα του Πολέμου στο γραφείο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών που θα κατέχει το αξίωμα κατά το έτος 2035. Η ρύπανση των παραλιών μας, όπως υπάρχει σήμερα γύρω από την Νέα Υόρκη, θα φαίνεται αδιανόητο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, όπως ακριβώς θα μας φαινόταν εμάς η ζωή χωρίς υδραυλικές εγκαταστάσεις. Επίσης, η παροχή νερού θα είναι υπό προσεκτική εποπτεία και μόνο ένας παρανοϊκός θα πίνει μη αποστειρωμένο νερό.

2.Η εκπαίδευση, ο πόλεμος και οι εφημερίδες του αύριο
Ο Τέσλα είχε φανταστεί έναν κόσμο όπου οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις θα αποτελούν προτεραιότητα για την ανθρωπότητα και όχι ο πόλεμος.
Σήμερα, οι περισσότερο πολιτισμένες χώρες δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους για τον πόλεμο και το ελάχιστο για την εκπαίδευση. Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα αντιστρέψει αυτή την σειρά. Θα είναι πιο ένδοξο να καταπολεμάται η άγνοια από το να πεθαίνει κανείς στο πεδίο της μάχης. Η ανακάλυψη μιας επιστημονικής αλήθειας θα είναι πιο σημαντική από τις διαμάχες των διπλωματών. Ακόμα και οι σημερινές εφημερίδες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τις επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως και τις νωπές φιλοσοφικές έννοιες, σαν πραγματικές ειδήσεις. Οι εφημερίδες όμως του 21ου αιώνα θα “κολλήσουν” στις πίσω σελίδες τους οτιδήποτε σχετίζεται με την εγκληματικότητα και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, και θα εμφανίζουν σαν πρωτοσέλιδο ότι αφορά τη διακήρυξη μιας νέας επιστημονικής υπόθεσης.

3.Υγεία και διατροφή
Προς το τέλος της ζωής του, ο Τέσλα είχε αναπτύξει περίεργες θεωρίες για την βέλτιστη διατροφή του ανθρώπου. Δειπνούσε πίνοντας λίγο γάλα με μέλι, επειδή πίστευε ότι ήταν η πιο αγνή μορφή τροφής. Ο Τέσλα είχε χάσει ένα τεράστιο ποσοστό του βάρους του και η εμφάνιση του ήταν άσχημη στις αρχές του 1940. Η πενιχρή διατροφή και η λιπόσαρκη εμφάνισή του συνέβαλαν στην κοινή παρερμηνεία ότι ήταν αδέκαρος στο τέλος της ζωής του.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ή αναπτύσσουν μια χρόνια αρρώστια από το μολυσμένο νερό και όχι από τον καφέ, το τσάι, τον καπνό και από άλλα διεγερτικά. Εγώ ο ίδιος αποφεύγω όλα τα διεγερτικά .Επίσης, απέχω από το κρέας. Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα σε έναν αιώνα ο καφές, το τσάι και ο καπνός δεν θα είναι πλέον στη μόδα. Η αλκοόλη ωστόσο θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Δεν είναι διεγερτικό, αλλά ένα πραγματικό ελιξίριο ζωής. Η κατάργηση των διεγερτικών δεν θα γίνει βίαια. Απλώς δεν θα είναι στη μόδα πλέον να μολύνεται το σώμα από επιβλαβή συστατικά. Ο Bernarr Macfadden έχει δείξει πως είναι δυνατή η παροχή εύγευστων τροφίμων, βασιζόμενη σε φυσικά προϊόντα όπως το γάλα, το μέλι και το σιτάρι.
Πιστεύω ότι το φαγητό που προσφέρεται σήμερα στα φτηνά εστιατόρια θα είναι η βάση για τα γεύματα των πιο επίσημων δεξιώσεων του εικοστού πρώτου αιώνα.
Θα υπάρχει αρκετό σιτάρι και προϊόντα σίτου για να θρέψουν όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εκατομμυρίων της Κίνας και της Ινδίας, που τόσα χρόνια ζουν στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Η γη είναι γενναιόδωρη και όπου η γενναιοδωρία αποτυγχάνει, το ίδιο το άζωτο που προέρχεται από τον αέρα θα ανανεώνει τη “μήτρα” της μητέρας γης. Είχα αναπτύξει μια διαδικασία για τον σκοπό αυτό το 1900. Τελειοποιήθηκε 14 χρόνια αργότερα από Γερμανούς χημικούς κάτω από την πίεση του πολέμου.

4.Ρομπότ
Η εργασία του Τέσλα στην ρομποτική ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1890, όταν κατοχύρωσε μια ευρεσιτεχνία για το τηλεκατευθυνόμενο σκάφος του, μια εφεύρεση που συγκλόνισε το 1898 απόλυτα τους θεατές του Τμήματος ηλεκτρολόγων σε μια έκθεση στο Madison Square Garden.
Προς το παρόν υποφέρουμε από τη διαταραχή του πολιτισμού μας, γιατί ακόμη δεν έχουμε προσαρμόσει τον εαυτό μας στην εποχή των μηχανών. Η λύση των προβλημάτων μας δεν βρίσκεται στην καταστροφή των μηχανών, αλλά στο να τις τελειοποιήσουμε. Οι αμέτρητες δραστηριότητές που εξακολουθούν να εκτελούνται σήμερα από ανθρώπινα χέρια, στο μέλλον θα εκτελούνται από αυτόματα μηχανήματα. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες που εργάζονται στα εργαστήρια των Αμερικανικών πανεπιστημίων προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό που έχει περιγράφει ως «σκεπτόμενη μηχανή». Περίμενα αυτή την εξέλιξη.
Εγώ έχω κατασκευάσει ρομπότ. Σήμερα τα ρομπότ είναι ένα αποδεκτό γεγονός, αλλά η ιδέα αυτή δεν έχει προχωρήσει αρκετά. Στον εικοστό πρώτο αιώνα τα ρομπότ θα εκτελούν την εργασία των σκλάβων του αρχαίου πολιτισμού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εφαρμοστούν όλα αυτά σε λιγότερο από έναν αιώνα, απελευθερώνοντας την ανθρωπότητα ώστε να επιδιώξει υψηλότερες φιλοδοξίες.

5.Φθηνή ενέργεια και διαχείριση φυσικών πόρων
Πολύ πριν την αρχή του αιώνα που έρχεται, η συστηματική αναδάσωση και η επιστημονική διαχείριση των φυσικών πόρων θα έχουν βάλει ένα τέλος στις καταστροφικές ξηρασίες, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Η καθολική χρήση της δύναμης του νερού και οι μεγάλες αποστάσεις μετάδοσής του θα προμηθεύουν κάθε νοικοκυριό με πηγές φθηνής ενέργειας και η ανάγκη καύσης των καυσίμων για ενέργεια θα έχει εξαλειφθεί. Η δυσκολία για επιβίωση θα είναι λιγότερη και θα υπάρξει η ανάπτυξη στα πλαίσια κάποιων ιδανικών, και όχι του υλισμού.

Ο Τέσλα ήταν ένας οραματιστής του οποίου οι πολλές συνεισφορές στον κόσμο εξυμνούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ. Και ενώ η ιδέα του για την τέλεια δίαιτα μπορεί να ήταν λίγο περίεργη, εκείνος μπορούσε ξεκάθαρα να κατανοήσει πολλά πράγματα του 21ου αιώνα, όπου ο κόσμος πλέον δίνει αξία (όπως τον καθαρό αέρα, την υγιεινή διατροφή και τις «σκεπτόμενες μηχανές»), ενώ εμείς εξακολουθούμε να σκοντάφτουμε στο μέλλον…

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια