Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εκλογές, καφενεία και δημοσκοπήσεις από το παρελθόν

Οι πολιτικοί, ακόμα και στις μέρες μας, δεν έπαυσαν να...αλιεύουν ψήφους από το "Καφενείον η Ελλάς" όπου εκεί πραγματικά γίνονται οι δημοσκοπήσεις.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στις πολιτικές δημοσκοπήσεις ήταν ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, ιδρυτής της διαφημιστικής εταιρείας  ΑΔΕΛ, ο οποίος το 1950 δημιούργησε το ινστιτούτο IRO.
Τότε έγινε η πρώτη δημοσκόπηση με κάλπες που είχαν στηθεί, που αλλού, σε καφενεία με περιορισμένο δείγμα και εξίσου περιορισμένα αποτελέσματα.

Μέχρι και τη δεκαετία του '50 τα καφενεία παραμένουν το ....πρώτο κόμμα στη Βουλή.
Από εκεί ξεκινούσαν οι τελάληδες για τις γειτονιές για να προαναγγείλουν την υποψηφιότητα κάποιου ή την προεκλογική του συγκέντρωση.
Δεν έλειπαν, βέβαια, τα επεισόδια με τους κουμπουροφόρους μπράβους κάποιου κομματάρχη.
Ξεκινούσαν και επιθέσεις εναντίον εκλογικών τμημάτων, αλλά και καφενεία υπήρξαν εστίες συνωμοσίας εναντίον τω Βαυαρών και φιλόδοξων κοτσαμπάσηδων.

Αυτά, είχαν χρωματισθεί σε κόκκινα, μπλε, κίτρινα, ανάλογα με τη χώρα που υποστήριζαν η υποστηριζόταν από αυτή το συγκεκριμένο κόμμα (ρωσόφιλο, αγγλόφιλο, γαλλόφιλο ή βαυαρόφιλο) και μέσα από αυτά πολλές φορές ξεχύνονταν... στους δρόμους ροπαλοφόροι για να συγκρουσθούν με οπαδούς του αντιπάλου κόμματος.
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι προσκείμενοι στους Βαυαρούς και τον Όθωνα ονομάζονταν "Βαυαροέλληνες" και δεν τολμούσαν να περάσουν μπροστά από τα καφενεία του Ψυρρή ή του Μεταξουργείου, επειδή κινδύνευε η ...σωματική τους ακεραιότητα.
Κάτι ανάλογο συνέβη, δυστυχώς, όταν το 1981 το ΠΑΣΟΚ χώρισε τα καφενεία σε "πράσινα" και "γαλάζια"

Το πρώτο καφενείο που άνοιξε στη νέα πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, στην Αθήνα, ανήκε σε Βαυαρό και ονομαζόταν "Πράσινο Δενδρί".
Χάρη στους ξένους, εμφανίσθηκαν και οι πρώτες μπιραρίες.

Στα καφενεία παίζονταν στοιχήματα για το πρώτο κόμμα μεταξύ..πρέφας, ξερής και κολτσίνας με κέρδος μία μπίρα, έναν καφέ ή ένα λουκούμι.
Αρκετές φορές ήταν παρόντες και υποψήφιοι βουλευτές που δεν μπορούσαν να αντισταθούν στον πειρασμό της εισόδου, αφού και αυτοί...υπήρξαν καφενόβιοι.
Από τα καφενεία, επίσης, ξεκινούσαν κατά ομάδες οι Αθηναίοι για να πάνε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, να αβαντάρουν την ομιλία υποψήφιου βουλευτή από κάποιο μπαλκόνι ή στην κεντρική ομιλία του επικεφαλής του κόμματος, που μέχρι και τη δεκαετία του '70 γινόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Νάσος Νικολαϊδης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια