Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καψαϊκίνη-Καγιέν, το υπερόπλο της υγείας

 … μια πρωτοπόρα προσωπική συνταγή με θεαματικά αποτελέσματα
Καγιέν … εξωτικό όνομα σαν το μέρος όπου και καλλιεργήθηκε εντατικά. Γαλλική Γουινέα. Η καταγωγή του όμως είναι από την ΝΚ Αμερική οπού και το ετίμησαν δεόντως οι Κολόμβος και Μαγγελάνος φέρνοντάς το στην Ευρώπη αφότου παρατήρησαν ότι οι γηγενείς θεράπευαν με αυτό και το χρησιμοποιούσαν ως αναλγητικό κυρίως άλλα και το έτρωγαν ως μπαχαρικό.
Η κάψα σε όλο της το μεγαλείο μέσα στην πιπεριά καθώς μετρά πολλές μονάδες Scoville, η οποία είναι η μονάδα μέτρησης θερμότητας της καψαϊκίνης. Στην καθαρή της μορφή φτάνει σε 16.000.000 μονάδες και πέφτει στο ταπεινό 0 της κοινής πιπεριάς. Το καγιέν βρίσκεται συνήθως στο 50.000.
Το συγκεκριμένο άρτυμα είναι γεμάτο
φλαβονοειδή,
β-καροτένιο,
βιταμίνη C
βιταμίνη B6 και την σημαντικότατη
βιταμίνη Κ
Για μια περαιτέρω και πιο επιστημονική προσέγγιση, η επιτομή των μορφών που έφεραν στο προσκήνιο το καγιέν, ο Dr. Christopher μας διαφωτίζει στη σελίδα του:
Οι εργασίες των Leete και Louden στους C frutescens και των Bennett και Kirby στο Cannuum έδειξαν ότι η φαινυλαλανίνη ενσωματώνεται στη μονάδα βανιλυλ C6-C 1 της καψαϊκίνης, όπου η C-3 της φαινυλαλανίνης δίδει την μεθυλενομάδα των υπολειμμάτων βανιλλυλαμίνης.
Η ενσωμάτωση προχωρά πιθανότατα μέσω κινναμωμικού, ρ-κουμαρικού, καφεϊκού και πρωτεοτεχού οξέος. Η τυροσίνη δεν φαίνεται να είναι πιθανός πρόδρομος. Τα πειράματα τροφοδοσίας του Leete με Baline-U 14 C έδωσαν ενσωμάτωση σύμφωνα με την υπόθεση ότι το C10 ισοδεκανοϊκό οξύ σχηματίζεται από ισοβουτυρυλο συνένζυμο Α και τρεις οξεικές μονάδες. (Treaxardevans).(http://www.herballegacy.com/Composition.html)
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εισάγω τη δική μου εμπειρία.
Είναι λίγο ως πολύ γνωστά τα ανυπέρβλητης χρησιμότητας ροφήματα με καγιέν σε συνδυασμό με λεμόνι και τζίντζερ ως θεραπευτικοί και αποτοξινωτικοί παράγοντες..
Με περιέργεια και έντονη αγάπη προς την καψαϊκίνη λοιπόν, άρχισα να δοκιμάζω δικής μου έμπνευσης συνταγούλες. Μια από αυτές μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον καθόσον τα αποτελέσματα της ήταν άμεσα και θεαματικά: Η σπαστική μου κολίτιδα κατευνάστηκε, η κοιλιά μου ξεπρήστηκε και το βάρος μου άρχισε να μειώνεται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να προσθέσω ότι ήδη κάνω προσεγμένη διατροφή και είμαι …. Vegetarian. Από φιλικά πρόσωπα όμως που μοιράστηκα τη συνταγή μου και δεν είναι χορτοφάγοι, εισέπραξα τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια έκπληξη από τα αποτελέσματα.
Η πανεύκολη αλλά ιδιαίτερη συνταγούλα μου είναι η εξής:
1. Δύο κουταλάκια του γλυκού Καγιέν αρίστης ποιότητας ΒΙΟ (όσο πιο καυτερό γίνεται)
2. Μια κουταλιά της σούπας κανναβέλαιο ΒΙΟ
3. Μια κουταλιά της σούπας Μηλόξυδο
Έως εδώ ίσως και να υπάρχουν παρόμοιες συνταγές. Η δική μου πινελιά όμως είναι ……το επόμενο βηματάκι
4. ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΆ
Συγκεκριμένα ένα στέλεχος μικροοργανισμών που λέγεται Lactobacillus rhamnosus
Το προβιοτικό αυτό κυκλοφορεί μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα στελέχη.
Εγώ προσωπικά φτιάχνω προβιοτικά με δική μου κουλτούρα, αγοράζοντας συγκεκριμένη βάση που θεωρώ κορυφαία και στη συνέχεια προσθέτω δυο συστατικά που ενεργούν πολύ έντονα και στον εγκέφαλο.
ΡΙΒΟΖΗ ΚΑΙ ΣΕΡΡΑΠΕΠΤΑΣΗ: Σάκχαρο πεντοζης η πρώτη και πρωτεολυτικό ένζυμο η δεύτερη.
Με χαμηλό σχετικά κόστος μια κουταλιά την ημέρα με αυτά τα συστατικά, είκοσι λεπτά προ του κεντρικού γεύματος, έχω παρατηρήσει την υγεία μου να εκτοξεύεται και τη σιλουέτα μου να παραμένει αξιοζήλευτη ακόμα και μετά από πολλές θερμιδικές παρασπονδίες.
Στην παραπάνω συνταγή μου ενίοτε προσθέτω μερικές σταγόνες κολλοειδούς χρυσού. Καμιά φορά ο γνώστης οδηγείται από το ένστικτο και όχι μόνο από τις στεγνές γνώσεις. Η διαφορά της χημείας από την ‘’αλχημεία΄΄ του Ανθρώπου, οπού ο ίδιος ο οργανισμός τον οδηγεί να τον θρέψει κατάλληλα.
Αυτήν λοιπόν, είναι η συνταγή μου! Εύχομαι να φανεί χρήσιμη σε πολλούς από εσάς!!
Καγιέν, κανναβέλαιο και μηλόξυδο, μπορείτε εύκολα να βρείτε σε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα.
Πριν δοκιμάσετε τη συνταγή, μολονότι βασισμένη σε φυσικά και βιολογικά προϊόντα που μόνον καλό κάνουν, παρακαλείστε όσοι παίρνετε αντιπηκτικά, ή έχετε πεπτικό έλκος και γενικότερα όσοι έχετε ήδη κάποια σοβαρή πάθηση, να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον ειδικό διαιτολόγο σας!
Myriam Pappas
 vickytoxotis 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια