ΟΙ ....καραμελωμένες πρωτείνες!

Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε στο λεξικό της ομορφιάς ένας νέος, δυσκολοπρόφερτος όρος: Γλυκοζυλίωση.( glycation)
Πού αναφέρεται;
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιγήρανσης, κυρία Καρδάση, όταν τα σάκχαρα προσκολλώνται στις πρωτεΐνες του δέρματος και συγκεκριμένα στο κολλαγόνο και στη ελαστίνη, τις "καραμελώνουν".
Τις κάνουν δηλαδή άκαμπτες και εύθραυστες.
Κατά τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης παράγονται ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φυσική μας αντίσταση στις ακτίνες UV και να αλλοιώνεται το DNA των κυττάρων.
'Εχει δε αποδειχτεί πως το φαινόμενο αυτό, αν και φυσιολογικό, έχει τη μισή ευθύνη για την πρόωρη γήρανση.
Πώς προλαμβάνεται;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, με μείωση της ζάχαρης και των υδατανθράκων ταχείας καύσης, αλλά και με περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Επιπλέον, με δραστική παρέμβαση από καλλυντικές συνθέσεις που προλαμβάνουν ή επιβραδύνουν τη γλυκοζυλίωση των πρωτεϊνών.

Related Posts