Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το στοιχειό του Mary Celeste 5 December 1872

5 Δεκεμβρίου 1872 Ακούγοντας κάποιος σήμερα το όνομα Mary Celeste, είναι δύσκολο να μην το συνδέσει με τη μυστηριώδη ιστορία που αναφέρεται στο ομώνυμο πλοίο, το οποίο στις 5 Δεκεμβρίου του 1872 βρέθηκε να επιπλέει δίχως πλήρωμα, στη διαδρομή ανάμεσα στις Αζόρες και το Γιβραλτάρ.
Το Mary Celeste ήταν ένα μπριγκαντίνι βάρους 280 τόννων το οποίο σαλπάρισε από το λιμάνι της Ν. Υόρκης το Νοέμβριο του 1872, με προορισμό τη Γένοβα και με φορτίο 1.700 βαρέλια οινοπνεύματος. Στο πλοίο επέβαιναν, εκτός από τον κυβερνήτη η σύζυγος του, η δίχρονη κόρη τους και επτά άνδρες ως πλήρωμα.
Το αγγλικό εμπορίκο πλοίο Del Gratia εντόπισε το Mary Celeste να πλέει επί δύο ώρες με ανεξήγητη αστάθεια πλεύσης και, παρατηρώντας το με λεπτομέρια, διαπίστοσε οτι στο κατάστρωμά του δεν φαινόταν κανένας άνθρωπος.
Ο κυβερνήτης δίεταξε το ύπαρχό του και δύο ναύτες να επιβιβασθούν στο Mary Celeste για διεξάγουν νηοψία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το πλοίο βρέθηκε σε γενικά καλή κατάσταση και μάλιστα με μοναδικό επιζώντα μία... γάτα.
Οι δύο λέμβοι διάσωσης ήταν στην θέση τους και στην τραπεζαρία του πλοίου όλα ήταν έτοιμα για να γευματίσει το πλήρωμα.
Επίσης, έλειπαν τα όργανα ναυσιπλοΐας, όχι όμως και το ημερολόγιο του πλοίου, στο οποίο καμία καταχώρηση δεν δικαιολογούσε την εγκατάλειψή του από το πλήρωμα.
Από τότε έχουν δοθεί πολλές και διάφορες εξηγήσεις, όπως επίθεση από το ίδιο το πλήρωμα του Del Gratia, αρπαγή από εξωγήινους, ρωγμές στον χωροχρόνο και άλλες...
Εντούτης, τα πρακτικά της επίσημης ανάκρησης που είχε διεξαχθείστο Γιβραλτάρ δίνουν μία εντέλως διαφορετική εκδοχή.
Η μοναδική λέμβος διάσωσης που διέθετε το πλοίο έλειπε, τα διαμερίσματα είχαν περίπου 30 εκατοστά νερό, και από τις δύο αντλίες του πλοίου η μία είχε βλάβη. Επίσης δεν βρέθηκε κανένα ζωντανό πλάσμα και όλα στην κουζίνα του πλοίου ήταν αναποδογυρισμένα.
Οι λεπτομέρειες αυτές σίγουρα αφαιρούν σημαντικό μέρο από το μυστηριώδες πέπλο που τυλίγει όλα αυτά τα χρόνια το Mary Celeste, ωστόσο ακόμα ακόμα δεν μπορεί να βρέθει μία λογική εξήγηση. Υπάρχουν βέβαια κάποιες υπόνοιες για το ενδεχομένως σκοτείνο ρόλο του πλοίου Del Gratia σε αυτή τη ν παράξενη υπόθεση, αλλά ποτέ δεν εμφανίσθηκαν βάσιμα επαρκή στοιχεία για υποστηρίξουν οτιδήποτε σχετικά με αυτό...

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια