Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά

Όπως ενημερώνει ο ΕΟΦ, 79 σκευάσματα είναι σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων, ιδιωτικών και νοσοκομειακών. 

Από αυτά, τα 22 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα πέντε είναι εμβόλια και τα 13 είναι φάρμακα που εισάγει περιστατικά το ΙΦΕΤ.
Αιτία των ελλείψεων είναι σε ένα βαθμό οι “παράλληλες εξαγωγές" που είναι μεν νόμιμες και ελεγχόμενες αλλά όχι και θεμιτές από την Πολιτεία καθώς μειώνουν την ποσότητα των φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά . Ωστόσο, με τις χαμηλές τιμές που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας, είναι αναπόφευκτο να οδηγούνται φαρμακαποθήκες και φαρμακεία σε αυτές, ώστε να αυξήσουν τα ¨χτυπημένα από την κρίση" κέρδη τους.
Όπως αποκαλύπτουν πάντως από τον ΕΟΦ το 2014 έγιναν εξαγωγές 10,06 εκατομμύρια συσκευασιών φαρμάκων, το 2015 εξήχθησαν 19,12 εκατομμύρια συσκευασίες, το 2016, 19,44 εκατομμύρια συσκευασίες, και το 2017 εξήχθησαν περισσότερες από 20 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων.

Άλλες αιτίες
Δεν είναι όμως ασυνήθιστο να παρατηρείται και πρόβλημα από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν εισάγουν αρκετά "κουτιά" ή έχουν πρόβλημα στο εργοστάσιο παραγωγής ή ακόμα αποφασίζουν κεντρικά να μην φέρνουν το φάρμακό τους στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι φαρμακευτικές οφείλουν να ενημερώσουν τον ΕΟΦ τουλάχιστον 3 μήνες πριν από τη διακοπή της διάθεσης του προϊόντος τους στη χώρα, εκτός αν συντρέξει κάτι έκτακτο. Όπως και να έχει, ο ΕΟΦ ενημερώνεται το συντομότερο και δια νόμου για κάθε ενέργεια τους που αφορά στη διακοπή διάθεσης του φαρμάκου από την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια