Τάρτα φράουλας με τραγανή βάση

Αγαπημένη γαλλική συνταγή.
Όταν οι φράουλες είναι στην εποχή τους, η νοστιμιά γίνεται ακαταμάχητη

Συστατικά
"500 γραμμ. φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες

Για τη ζύμη
150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γραμμ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
90 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
1-2 κ.σ γάλα φρέσκο
κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα
300 γραμμ. γάλα φρέσκο
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
100 γραμμ. ζάχαρη
50 γραμμ. κoρν φλάουρ
1 αβγό
2 κρόκους αβγού
1 λοβό βανίλιας κομμένο στη μέση"

Οδηγίες
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
2. Για τη ζύμη: κοσκινίστε το αλεύρι και ανακατέψτε με τη ζάχαρη και το αλάτι. Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, τρίψτε το με το αλεύρι μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε στο τέλος το γάλα και ζυμώστε ελαφρά, αλλά όχι πολύ, για να μην γίνει πολύ ελαστική η ζύμη.
3. Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε τη ζύμη με τον πλάστη. Κόψτε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, ισιώστε ανάμεσα στις παλάμες σας και καλύψτε σιγά σιγά ολόκληρη την ταρτιέρα (25 εκ.) ή τα ατομικά ταρτάκια (10 εκ. το καθένα). Η ζύμη πρέπει να γίνει λεπτή.
4. Τρυπήστε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι. Καλύψτε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίξτε μέσα φασόλια/ρεβίθια/ρύζι και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
5. Για να φτιάξετε την κρέμα, βάλτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και το λοβό της βανίλιας σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
6. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπήστε το αβγό με τους κρόκους, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.
7. Πριν βράσει το γάλα, ρίξτε λίγο από το μίγμα των αβγών στο μίγμα του γάλακτος και ανακατέψτε. Προσθέστε το υπόλοιπο μίγμα και σιγοβράστε ανακατεύοντας πολύ γρήγορα μέχρι να πήξει. Προσέξτε να μη σας πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
8. Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ και σκεπάστε την επιφάνειά της με μεμβράνη. Βάλτε τη στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Πριν χρησιμοποιήσετε την κρέμα, αφρατέψτε τη με ένα σύρμα.
9. Για να σερβίρετε, γεμίστε τις τάρτες με την κρέμα, γαρνίρετε με τις φράουλες, είτε ολόκληρες είτε κομμένες κομμάτια. Καλύτερα να συναρμολογήσετε τις τάρτες λίγο πριν τις σερβίρετε, για να μείνει τραγανή η βάση. 

Related Posts