Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στρες - Επιπτώσεις στο Στόμα και τα Δόντια

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ευαισθησία των ατόμων στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα με κυριότερους τους παρακάτω:
* Κακή στοματική υγιεινή.
* Κάπνισμα.
* Άγχος - Στρες.
* Σημαντικές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αιματολογικά προβλήματα, Aids. Διάφορες φυσιολογικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και η εφηβεία. Προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες/θήκες) ή σφραγίσματα που έχουν χαλάσει. Παρουσία ορθοδοντικών προβλημάτων. Γενετικό υπόστρωμα (κληρονομική προδιάθεση).

Το στρες- άγχος που ξεπερνά το όριο, είναι πλέον γνωστό ότι επηρεάζει πλήθος  συστημάτων και λειτουργιών. Έχει αναγνωριστεί ότι επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στα πρόσφατα δεδομένα προστέθηκαν και πλήθος εργασιών που συσχετίζουν το στρες σαν παράγοντα για την αυξημένη νοσηρότητα του περιοδοντίου.

Η λέξη περιοδόντιο προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις: περί και οδόντια. Με τον όρο "περιοδόντιο", εννοούμε τους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι, δηλαδή τα ούλα, το περιρρίζιο, το φατνικό οστό και την οστείνη του δοντιού.
Τα πιο κοινά νοσήματα του περιοδοντίου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, και η εμφάνισή τους σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες στοματικής υγιεινής που υιοθετούν τα άτομα, κυρίως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται κόκκινο χρώμα ούλων (το απαλό ροζ είναι το υγιές), αιμορραγία ούλων, κακοσμία στόματος, οιδηματώδη ούλα, πυόρροια, παθολογική κινητικότητα δοντιών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πόνος δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των νόσων του περιοδοντίου κι έτσι πολλοί ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν πρόβλημα παρά μόνον όταν έχει προχωρήσει.
Η ουλίτιδα και η φλεγμονή μόνο των ούλων, η αρχική δηλαδή και πιο ελαφριά μορφή της περιοδοντικής νόσου. Με την σωστή θεραπεία της ουλίτιδας, οι περιοδοντικοί ιστοί επανέρχονται στην αρχική φυσιολογική τους κατάσταση, δηλαδή η ουλίτιδα είναι αναστρέψιμη.
Αν όμως η ουλίτιδα δε θεραπευτεί, ενδέχεται να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Στην περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή, από επιφανειακή που ήταν στην ουλίτιδα, επεκτείνεται βαθύτερα, δημιουργούνται περιοδοντικοί θύλακοι και αρχίζει η σταδιακή καταστροφή του οστού που στηρίζει το δόντι.
pharmaxis

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια