Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πράσα στην κατσαρόλα με λίγο κιμά

.
Το μυστικό νοστιμιάς αυτής της συνταγής είναι το άχνισμα των υλικών για ελάχιστο χρόνο σε λάδι, αλλά με κλειστό καπάκι και σε πολύ δυνατή φωτιά. Ετσι, εγκλωβίζονται νόστιμοι υδρατμοί, που δίνουν στα λαδερά φαγητά εντελώς διαφορετική γεύση, πιο καπνιστή και έντονη.

Προετοιμασία: 5΄ Μαγείρεμα: 25΄

Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε ροδέλες των 3 εκ.
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από λάπα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
3 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, πολτοποιημένα
150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά, ανάλογα με τα γούστα μας)
1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια πράσου και καρότου. Σκορπίζουμε ανάμεσα στα κομμάτια τον λιγοστό κιμά και τον «κομματιάζουμε» όσο γίνεται με μια κουτάλα. Πασπαλίζουμε τα υλικά με τη ζάχαρη και το αλάτι, και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα ντοματάκια και το ελαιόλαδο.
Ανάβουμε το μάτι σε πολύ δυνατή φωτιά και, μόλις το υγρό αρχίσει να αχνίζει, κλείνουμε αμέσως την κατσαρόλα με το καπάκι της και μετράμε 1 λεπτό, πάντα σε δυνατή φωτιά. Μετά, κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση (στο 3 ή 4 για κουζίνες με διαβάθμιση μέχρι το 9 και στο 1 για διαβάθμιση μέχρι το 3) και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, πάντα με κλειστό σκεύος.
Προσθέτουμε 200 ml νερό και ανακινούμε έντονα την κατσαρόλα, για να «κάτσει» ο κιμάς και να μαγειρευτεί στο λιγοστό νερό. Ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι τα υλικά να απορροφήσουν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους.
Τέλος, βγάζουμε το καπάκι και πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.

Τι πίνουμε: Ενα δροσερό και ελαφρά αρωματικό ροζέ κρασί από Μοσχοφίλερο ή Αγιωργίτικο, ταιριάζει ιδιαίτερα με τα πράσα, αλλά και με το χρώμα του φαγητού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια