Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Candida: Κάντε το τεστ διάγνωσης καντιντίασης

Κάντιντα: Μικρόβια Εναντίον Μικροβίων

Ολοένα και περισσότεροι εναλλακτικοί θεραπευτές αναγνωρίζουν ότι μία καθαρή εντερική οδός με ισορροπημένη χλωρίδα φιλικών και καταστροφικών βακτηρίων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας. Σε μία υγιή εντερική οδό ευδοκιμούν πάνω από 400 διαφορετικά είδη βακτηρίων, καθένα από τα οποία έχει χιλιάδες στελέχη. Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ των δύο βασικών τύπων βακτηρίων που απαρτίζουν την εντερική χλωρίδα διαταράσσονται εύκολα εξαιτίας των αντιβιοτικών.
Μία από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της χρήσης αντιβιοτικών για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του Candida albicans – φυσιολογικός, απαραίτητος ζυμομύκητας του εντέρου. Πολλοί πιστεύουν ότι το Candida albicans (ωίδιο το λευκά-ζον) είναι εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού και πρέπει να εξαλείφεται με κάθε μέσο. Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το Candida albicans είναι ένας από τους απαραίτητους μικροοργανισμούς και χαρακτηρίζεται ως «σαπροφυτικός», που σημαίνει ότι αποσυνθέτει νεκρό, ενδυνάμει τοξικό, ιστό. Το Candida πολλαπλασιάζεται για να προλάβει μία σοβαρή κρίση τοξίκωσης. Το Candida albicans δεν είναι εχθρός του οργανισμού. Καθώς ο οργανισμός αποτοξινώνεται, σταματά σταδιακά να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.
Το Candida albicans συντελεί στη διάσπαση των σακχάρων. Όταν η πέψη των υδατανθράκων είναι ατελής, το μικρόβιο αυτό αναλαμβάνει δράση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ανάπτυξη του ωίδιου, το οποίο ευδοκιμεί στους περισσότερους βλεννογόνους του οργανισμού, διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα χάρη στα φιλικά, προβιοτικά βακτήρια, όπως τα lactobacillus acidophilus και bifido. Ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει περισσότερα φιλικά βακτήρια απ’ ό,τι κύτταρα, ενώ το ένα τρίτο των κοπράνων που αποβάλλουμε αποτελείται από αυτούς τους μικροοργανισμούς. Ουσιαστικά, δεν θα ζούσαμε χωρίς αυτούς. Όταν στο έντερο βρίσκεται μεγάλη ποσότητα άπεπτων υδατανθράκων (σάκχαρα), επιβλαβή άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού και φθαρμένα ή νεκρά κύτταρα, αυξάνεται η ανάγκη για τα καταστροφικά βακτήρια, με επακόλουθο τον επικίνδυνο πολλαπλασιασμό του Candida.
Τα αντιβιοτικά που στοχεύουν σε συγκεκριμένα μικρόβια τα οποία ενοχοποιούνται για συγκεκριμένες λοιμώξεις, εξοντώνουν και τα προβιοτικά βακτήρια του εντέρου, με επακόλουθο τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του Candida σε όλη την εντερική οδό. Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα των ενζύμων που διασπούν την τροφή, με αποτέλεσμα την κακή πέψη και το μετεωρισμό. Αν το Candida εξακολουθήσει να πολλαπλασιάζεται, αναπτύσσει «πλοκάμια» τα οποία διαπερνούν τα εντερικά τοιχώματα, επιτρέποντας την είσοδο των τοξινών και σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύτατο φάσμα σωματικών και διανοητικών συμπτωμάτων. Σε αυτά συγκαταλέγονται η παραρρινοκολπίτιδα, οι ωτίτιδες, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η αύξηση του βάρους, η κατακράτηση νερού, οι ορμονικές διαταραχές, η διανοητική σύγχυση, η κατάθλιψη, η αϋπνία, το άγχος, η χρόνια κόπωση, η κολπίτιδα, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η κυστίτιδα, η στοματική μυκητίαση, οι μολύνσεις δέρματος και νυχιών, η επιπεφυκίτιδα, η δυσκοιλιότητα, οι νεφρικές διαταραχές, η χολολιθίαση και η βουλιμική επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα, ιδίως για τη ζάχαρη και τα γλυκά.
Εκτός από τα αντιβιοτικά, άλλα φάρμακα όπως το αντισυλληπτικό χάπι και η Αγωγή Αντικατάστασης Ορμονών (HRT) συντελούν στον μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό του Candida. Ιδίως τα δύο τελευταία αυξάνουν τη γλυκόζη του κόλπου έως και κατά 80 τοις εκατό, που σημαίνει περισσότερη διαθέσιμη τροφή για το Candida. Η συνηθισμένη σύγχρονη δίαιτα που περιλαμβάνει κατανάλωση ανθυγιεινών τυποποιημένων τροφίμων που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, ευνοεί τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό του Candida. Όπως άλλες διαταραχές, έτσι και η καντιντίαση αποτελεί κρίση τοξίκωσης. Δεν είναι παρά μία φυσική αντίδραση του οργανισμού για την αποβολή των τοξινών και των νεκρών κυττάρων που δημιουργούν συμφόρηση. Το Candida εξαπλώνεται όπου πρέπει να αποδομηθούν τοξίνες. Οποιαδήποτε αποδυναμωτική επίδραση που εξαντλεί τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού, προκαλεί συσσώρευση τοξινών και συντελεί στην επιδείνωση της καντιντίασης.

Αντιμετώπιση της Καντιντίασης
Μελέτη με 3.000 ασθενείς οι οποίοι ακολουθούσαν θεραπευτική αγωγή για προβλήματα που είχαν προκληθεί εξαιτίας του Candida, έδειξε ότι το 90 τοις εκατό από αυτούς είχε λάβει μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών ευρέος φάσματος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στο ωίδιο. Όσο προσπαθούμε να το εξοντώσουμε με φάρμακα τόσο πιο ανθεκτικό γίνεται και τόσο πιο γρήγορα πολλαπλασιάζεται.
Αν υποφέρετε από καντιντίαση, μπορείτε να διακόψετε την τροφοδότηση του ζυμομύκητα στερώντας του τις τοξίνες και τις τροφές που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του. Όσο το ήπαρ φέρει χολόλιθους, ο υποτροπιασμός της μόλυνσης είναι αναπόφευκτος. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι μία σειρά από ηπατικές αποτοξινώσεις. Επίσης, η νηστεία με νερό για τρεις έως πέντε ημέρες καταστέλλει τον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό του ωίδιου. Ωστόσο, αυτού του τύπου η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς, ιδίως για τον τύπο Βάτα. Όταν μειωθεί η τροφοδοτική πηγή του Candida (δηλαδή τα τοξικά απόβλητα), οι ζυμομύκητες θα αρχίσουν σύντομα να αποσύρονται σε περιορισμένα σημεία, και κάποια στιγμή ο πληθυσμός τους θα ελαττωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η εντερική χλωρίδα αποκαθίσταται με την ηπατική αποτοξίνωση, σε συνδυασμό με μία δίαιτα αποτελούμενη από τρόφιμα που επιβαρύνουν όσο λιγότερο γίνεται το πεπτικό σύστημα και προκαλούν τη μικρότερη τοξίκωση. Οι νωπές σαλάτες, τα φρεσκομαγειρεμένα λαχανικά, το ρύζι μπασμάτι, το κεχρί, τα όσπρια, οι φρέσκες σούπες λαχανικών, οι ρυζογκοφρέτες, οι νιφάδες βρώμης και οι μπανάνες είναι τρόφιμα κατάλληλα για τα περισσότερα άτομα που υποφέρουν από καντιντίαση. Αποφεύγετε το κρέας, το ψάρι και άλλα πτωματικά τρόφιμα και τα παράγωγα τους. Να θυμάστε ότι τα καταστροφικά βακτήρια βάζουν στο στόχαστρο τα νεκρά κύτταρα. Να πίνετε άφθονες ποσότητες φρέσκου νερού και αφεψημάτων από βότανα με πικρή γεύση, όπως το Chaparral Το μείγμα Essiac Tea αποτελείται από οκτώ βότανα και έχει αποφέρει μερικά από τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα που έχω παρατηρήσει. Επίσης, δύο έως τέσσερα φλιτζάνια λαπάχο (Pau D’Arco) καθημερινά, συντελούν στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας. Το ίδιο ισχύει και για το πράσινο τσάι και τον συμπυκνωμένο χυμό κράνμπερί-Το προϊόν Primal Defense έχει αποδειχτεί ευεργετικό για ορισμένα άτομα που πάσχουν από καντιντίαση – όχι όμως για όλα.
Το πιθανότερο είναι ότι τα τρόφιμα που αναφέρονται εδώ θα αποδυναμώσουν τους μυς σας και θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του ωίδιου: ζάχαρη, τρόφιμα που περιέχουν μαγιά (ψωμί, μπισκότα, κέικ), σοκολάτα και άλλα γλυκίσματα, κέτσαπ, όλα τα φρούτα (εκτός από την μπανάνα), αλκοόλ, εκχύλισμα μαγιάς, μανιτάρια, τα σκληρά και μπλε τυριά, τα προϊόντα ζύμωσης (ξίδι και λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση), καφές, μαύρο τσάι, ανθρακούχα ροφήματα, αθλητικά ροφήματα, καθώς και το τσιγάρο και όλα τα διεγερτικά. Ίσως χρειαστεί να διακόψετε τα φάρμακα της Αγωγής Αντικατάστασης Ορμονών (HRT), καθώς και το αντισυλληπτικό χάπι.
Αφού τηρήσετε ειδική διατροφή για ένα μήνα, θα μπορέσετε να περιλάβετε πάλι στη δίαιτα σας μερικά από τα τρόφιμα που καταναλώνατε πρωτύτερα. Ωστόσο, αν προκαλέσουν μετεωρισμό, το πιθανότερο είναι ότι δεν ενδείκνυνται για τον σωματότυπό σας. Η καντιντίαση μπορεί να μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό και, τελικά, ικανοποιητικό τρόπο ζωής.
Το τεστ του σάλιου
Για να διαπιστώσετε αν πάσχετε από καντιντίαση, δοκιμάστε το ακόλουθο απλό τεστ. Αφού σηκωθείτε το πρωί, ξεπλύνετε το στόμα σας και γεμίστε ένα ποτήρι φρέσκο νερό. Έπειτα, φτυστέ στο ποτήρι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σάλιο σας τα επόμενα 30-40 λεπτά, ιδίως τα πρώτα λίγα λεπτά. Αν έχετε καντιντίαση, θα εμφα-νιστεί τουλάχιστον μία από τις παρακάτω ενδείξεις:
1) Από την απόπτυση δημιουργούνται νήματα, τα οποία βυθίζονται προς τον πάτο του ποτηριού.
2) Συγκέντρωση σάλιου με ασυνήθιστη εμφάνιση στον πάτο.
3) Συγκέντρωση θολών μικροκηλίδων στο νερό. Όσο πιο γρήγορα σχηματιστούν νήματα και μικροκηλίδες τοσο πιο ανεξέλεγκτα πολλαπλασιάζεται το Candida.
Αν οι ενδείξεις αυτές εμφανιστούν αμέσως, το Candida έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του σώματος. Από την άλλη, αν η απόπτυση επιπλεύσει στην επιφάνεια και το νερό μείνει καθαρό, κατά πάσα πιθανότητα δεν πάσχετε από καντι-ντίαση. Αν ο ζυμομύκητας έχει αναπτυχθεί υπέρμετρα στο έντερο, το τεστ θα είναι θετικό ακόμα και αν το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν εμφανίσετε τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, ενδέχεται να πάσχετε από καντιντίαση:
• Νιώθετε φουσκωμένοι κατά την πρόσληψη του γεύματος ή αμέσως μετά
• Έχετε αέρια όταν τρώτε
• Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
• Νιώθετε διανοητικά αποπροσανατολισμένοι, υποφέρετε από ληθαργικότητα και κεφαλαλγίες
• Υποφέρετε συχνά από παραρρινοκολπίτιδες ή ωτίτιδες
• Νιώθετε κουρασμένοι χωρίς λόγο
• Έχετε τάση για ξηροστομία
• Συχνά η όραση σας θολώνει, καθαρίζει και έπειτα θολώνει ξανά
• Έχετε υπογλυκαιμία, ιδίως το απόγευμα
• Νιώθετε πολύ αδύναμοι αν παραλείψετε ένα γεύμα, αισθάνεστε υπνηλία μετά τα γεύματα και ιδρώνετε ενώ κοιμάστε
• Πάσχετε συχνά από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και από τα δύο
• Έχετε αναιμία
• Έχετε δερματικά εξανθήματα
• Έχετε ονυχο μυκητίαση
• Προσβάλλεστε κατ’ επανάληψη από μυκητισιακή κολπίτιδα ή τριχοφυτία βουβωνικής χώρας (Tinea cruris)
Στα επιπρόσθετα συμπτώματα συγκαταλέγονται η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, η κυκλοθυμία, οι ίλιγγοι, η απώλεια ισορροπίας, ο ελλιπής συντονισμός μερών του σώματος, οι εμβοές, οι ωταλγίες και η παρουσία εκκρίματος στο αυτί, τα βλεννώδη κόπρανα, η οπισθορρινική κα-ταρροή, τα συχνά κρυολογήματα, το αίσθημα σφιξίματος στο θώρακα, το λευκό επίχρισμα γλώσσας, η δύσοσμη αναπνοή, οι διαταραχές θυρεοειδούς αδένα, η κατάθλιψη και η βουλιμική επιθυμία για ζάχαρη.
Andreas Moritz «Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής» Τόμος III Εκδόσεις Διόπτρα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια