Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δημοψήφισμα βίας και τρομοκρατίας στην Καταλονία Ισπανίας

Τουλάχιστον 460 τραυματίες
Εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας πολιτών που προσπαθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Καταλονίας, έρχονται από την Ισπανία. Οι αστυνομικές δυνάμεις φαίνονται σε δεκάδες βίντεο να ξυλοκοπούν αδιακρίτως ανθρώπους χωρίς να προκαλούνται, να καταστρέφουν εκλογικά τμήματα και να αρπάζουν κάλπες.
Περισσότεροι από 460 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου.
"Ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, ζητώ να τερματιστούν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού", αναφέρει.
Νωρίτερα η κ. Κολάου, κάλεσε τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να παραιτηθεί.
Οι υπηρεσίες υγείας της περιφέρειας ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 92 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και ότι "συνολικά 465 πρόσωπα δέχθηκαν ιατρική βοήθεια". Εκπρόσωπος είπε πως, απ' όσα γνωρίζει, δύο άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελώνης, και ένα πρόσωπο που έχει τραυματισθεί στο μάτι.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες.
Η αστυνομία προσπάθησε να διώξει τους ψηφοφόρους με πλαστικές σφαίρες και χρήση βίας ακόμα και απέναντι σε ηλικιωμένους και παιδιά, ενώ αστυνομικοί μπήκαν σε εκλογικά κέντρα, προκάλεσαν καταστροφές και με τη χρήση γκλομπ κατάσχεσαν ψηφοδέλτια και κάλπες.
"Αδικαιολόγητη χρήση βίας"
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ.
Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων αστυνομικοί απέκλεισαν το κέντρο προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.
Ο Πουτζεμόντ κατάφερε να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό κέντρο και δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί "αδικαιολόγητη χρήση βίας", ενώ δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.
Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει ακόμα και με ψηφοδέλτια που έχει τυπώσει μόνος του, χωρίς φάκελο, και σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μία ομάδα ακαδημαϊκών θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το βράδυ της Κυριακής.
Αστυνομικοί με πολιτικά σε εκλογικά τμήματα
Αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.
Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο Ramon Llull στην Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις κάλπες.
Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα.
"Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις" δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
"Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα 'τσάντες, πορτοφόλια...' Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο".
"Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε"
Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.
Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε", τόνισε.
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, ο Μίγιο επεσήμανε: "Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία".
Αναφερόμενος στην αστυνομική βία κατά των πολιτών εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα όσα γίνονται σε βάρος της δημοκρατίας. "Γριές γυναίκες σύρθηκαν. Διεφθαρμένο, υποκριτικό κι ανώφελο" έγραψε στο Twitter.
Αργότερα, προχώρησε σε νέα ανάρτηση μαζί με φωτογραφίες από την άσκηση της αστυνομικής βίας, για ν’ αναρωτηθεί: "Αυτή είναι η νίκη σας;".

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια