Νόμπελ Φυσικής 2017: στα «βαρυτικά» κύματα

Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε κατά το ήμισυ στον Rainer Weiss και από κοινού στους Barry C. Barish και Kip S. Thorne - Για πολλές δεκαετίες τα βαρυτικά κύματα ήταν μια θεωρητική κατασκευή, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί άμεσα
Το Νόμπελ Φυσικής για την έρευνα και την συνεισφορά τους στη βελτίωση του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) και τις μετρήσεις βαρυτικών κυμάτων έλαβαν τρεις αμερικανοί επιστήμονες.
Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, κατά το ήμισυ στον Rainer Weiss και από κοινού στους Barry C. Barish και Kip S. Thorne.
Μόλις στις 14 Σεπτεμβρίου του 2015, τα βαρυτικά κύματα του σύμπαντος, για τα οποία είχε μιλήσει πριν 100 χρόνια ο Άλμπερτ Άινσταϊν, κατέστη εφικτό να παρατηρηθούν μέσω του
LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ενός συνεργατικού ερευνητικού προγράμματος στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 1.000 επιστήμονες από περισσότερες από 20 χώρες.
Για πολλές δεκαετίες τα βαρυτικά κύματα ήταν μια θεωρητική κατασκευή, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί άμεσα.
Πέρυσι είχαν βραβευθεί ο Ντέιβιντ Θιούλις, ο Φ. Ντάνκαν Χαλντείν και ο Μάικλ Κόστερλις για τη συμβολή τους και τις θεωρητικές ανακαλύψεις «για τις τοπολογικές φάσεις της ύλης».
Η έρευνά τους έχει εφαρμογή στην επιστήμη των υλικών και την κατασκευή ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων των ηλεκτρονικών συσκευών.
Την Τετάρτη θα δοθεί το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το βραβείο για τη Λογοτεχνία και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης. Την προσεχή Δευτέρα θα δοθεί το Νόμπελ για την Οικονομική Επιστήμη.

Related Posts