Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μητέρα Τερέζα 1910-1997 Αλβανίδα-Ινδή καθολική μοναχή

Η Ανιέζα Γκόντζε Μποϊατζίου / Μητέρα Τερέζα, αλβανικής καταγωγής, γεννήθηκε στα Σκόπια τον Αύγουστο του 1910 και πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στην Καλκούτα.

Το 1950 ίδρυσε στην Ινδία το Τάγμα των Ιεραποστόλων της Φιλανθρωπίας, που σήμερα αριθμεί 5.000 μοναχές οι οποίες έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία των φτωχών και ζουν με αυστηρή λιτότητα.
Το 1979 η Μητέρα Τερέζα τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Ανάβοντας ένα κερί, η Κόνιτσα Σεσίλια, 32 ετών, εξήγησε ότι η Μητέρα Τερέζα είχε βοηθήσει οικονομικά τους γονείς της για να την στείλουν στο σχολείο όταν ήταν μικρή. "Είχα την τύχη να την γνωρίσω.
Ήταν μια αγία και αποτέλεσε έμπνευση για μένα. Η θύμησή της με παρηγορεί όταν έχω προβλήματα", είπε.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της αλλά και μετά τον θάνατό της, η Μητέρα Τερέζα είχε επικριθεί επειδή δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της στους πολιτικούς ηγέτες και δεν επιτέθηκε στις ρίζες της φτώχειας στον κόσμο.
Γραπτά της που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια αποκάλυψαν ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής αισθανόταν ότι ο Θεός την είχε απορρίψει και η πίστη της είχε κλονιστεί τόσο που είχε φτάσει στο σημείο να αμφισβητεί την ύπαρξή του.
Η Μητέρα Τερέζα έγινε Αγία
Εκατοντάδες πιστοί, κρατώντας στα χέρια τους λουλούδια, το 2016 στον τάφο της Μητέρας Τερέζας, στην Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας, γιόρτασαν την αγιοποίηση της "αγίας των απόκληρων".
Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο κτίριο της ιεραποστολής όπου αναπαύεται, σε έναν τάφο που οι μοναχές διακοσμούν καθημερινά με ένα απόφθεγμά της, γραμμένο με πέταλα λουλουδιών.
Λίγη ώρα πριν από την επίσημη τελετή στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, τελέστηκε στην Καλκούτα μια ειδική λειτουργία στη μνήμη της Μητέρας Τερέζας.
Οι πιστοί άναψαν κεριά και εναπόθεσαν λουλούδια στον τάφο ενώ οι μοναχές έψελναν ύμνους.
"Είναι μια ημέρα εορταστική, μια μέρα που εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, μια μέρα πολλαπλώς ευλογημένη", δήλωσε η αδελφή Μαίρη Λάιζα.
"Οι Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας αποφάσισαν να μετατρέψουν τη σημερινή ημέρα σε γιορτή για να προωθήσουν τον σκοπό" της Μητέρας Τερέζας "που ήταν να υπηρετεί τους φτωχούς, τους ετοιμοθάνατους, τους ασθενείς. Θα παρακολουθήσουμε ολόκληρη την τελετή στο Βατικανό", πρόσθεσε.
Στον χώρο είχαν τοποθετηθεί γιγαντοοθόνες που μετέδιδαν την τελετή αγιοποίησης από το Βατικανό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια