Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Τα συναισθήματα και οι σκέψεις μιας ασθενούς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα αποτυπώνονται σε ένα προσωπικό γράμμα που γίνεται το όχημα για την ευαισθητοποίηση όλων μας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν 32 ετών. Ένιωθα πόνο στις παλάμες και τα πέλματα. Το πρωί ξυπνούσα με μουδιασμένα χέρια. Οι κινήσεις μου έγιναν πιο δύσκολες. Με τον καιρό τα συμπτώματα χειροτέρευαν. Πόνος στις αρθρώσεις, κόπωση, ναυτία, ημικρανίες. Μετά από άσκοπες επισκέψεις σε ορθοπεδικούς και φυσικοθεραπευτές, κατέληξα στο ρευματολόγο. Διάγνωση: Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Πανικοβλήθηκα. Με κατέβαλε ο φόβος. Φόβος που σε παραλύει.
Ακολούθησαν εφιαλτικά χρόνια. Η κατάστασή μου χειροτέρευε. Απογοητεύτηκα. Κλείστηκα στον εαυτό μου. Κάποιες μέρες δεν ήθελα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Κάποιες μέρες δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Ήθελα να ξυπνήσω μια μέρα και να μην πονάω. Ήθελα όλα αυτά να είναι ένα κακό όνειρο.
Το πρωί πονούσα τόσο πολύ, που έβαζα τα κλάματα. Με δυσκολία περπατούσα από τον πόνο. Θυμάμαι τη δυσκαμψία και το πρήξιμο στα δάκτυλα μου. Δεν μπορούσα να κάνω απλές κινήσεις. Ξέρεις τι είναι να μην μπορείς να κόψεις μια φέτα ψωμί; Ξέρεις τι είναι να σου πέφτουν τα αντικείμενα από τα χέρια; Μια μέρα η κούπα του καφέ γλίστρησε από τα χέρια μου. Ο καφές χύθηκε πάνω μου. Έπρεπε να αλλάξω ρούχα. Δυσκολευόμουν να κουμπώσω ακόμη και το πουκάμισο μου. Πάλι πήγα καθυστερημένη στο γραφείο. Ήταν η μέρα που έχασα τη δουλειά μου. Κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Είχα κουραστεί πια να απολογούμαι. Έβρισκα συνέχεια δικαιολογίες για να μείνω στο σπίτι. Λόγω του πόνου, δεν μπορούσα πιά να εργαστώ.
Πώς θα ήταν η ζωή μου αν είχα πάει νωρίτερα στο ρευματολόγο; Θυμώνω με τον εαυτό μου. Έπρεπε να είχα δώσει περισσότερη σημασία στα πρώτα συμπτώματα: κόπωση, πρωινή δυσκαμψία, πρήξιμο στις αρθρώσεις. Τότε δεν ήξερα και τα αγνόησα. Αν είχα ξεκινήσει νωρίτερα θεραπεία, τώρα θα ήμουν πολύ καλύτερα.
Πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια για να λάβω την κατάλληλη βοήθεια. Απέκτησα ξανά μια ολοκληρωμένη ζωή. Έχω δώσει πολύ σκληρή μάχη. Αρνούμαι όμως να τα παρατήσω! Πλέον νιώθω πολύ αισιόδοξη. Βλέπω φως σε κάθε βήμα της ασθένειάς μου. Αντιμετωπίζω κάθε μέρα όπως έρχεται. Άλλοτε πονάω λιγότερο και άλλοτε περισσότερο. Παρά τον πόνο, εξακολουθώ να ζω τη ζωή μου!
Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και δεν το γνωρίζουν. Κι όμως, αν διαγνωστεί έγκαιρα, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μέσα από αυτό το γράμμα, σου ζητώ να διαδώσεις το μήνυμα για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Σου ζητώ να μπεις για λίγο στη θέση μου. Να γίνεις εσύ η φωνή μου. Να προσπαθήσεις να νιώσεις τι σημαίνει να δυσκολεύεσαι να κάνεις ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις. Όπως να πιάσεις ένα μολύβι και να γράψεις. "Πιάσε το μολύβι", βίωσε για λίγο αυτή τη δυσκολία και ενημέρωσε τους φίλους σου. Μπορεί το μήνυμά σου να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου.
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματος, δυνητικά με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με την κατάλληλη αγωγή, η φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει το χόνδρο, το οστό και την άρθρωση και μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωσή της, σημαντική μείωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του ασθενούς, ακόμη και σε αναπηρία.

Ποιούς προσβάλλει;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή από τις φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως, με συχνότητα 3 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες, σε σχέση με τους άνδρες. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται στους 70.000 περίπου. Η πάθηση προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά εκδηλώνεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών.

Πώς επηρεάζει τη ζωή των ασθενών;
Η ποιότητα της ζωής των ασθενών επηρεάζεται σημαντικά, καθώς αρκετοί αναγκάζονται να στηρίζονται όλο και περισσότερο στη βοήθεια των μελών της οικογένειάς τους ακόμη και για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ωστόσο, η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών.

Πού οφείλεται;
Τα αίτια της πάθησης δεν είναι γνωστά. Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό γενετικών, ορμονικών, κοινωνικο-οικονομικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και συνηθειών όπως το κάπνισμα, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο ακριβής τους ρόλος. Η γενετική προδιάθεση φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η πιθανότητα εκδήλωσης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας αυξάνεται στα μέλη οικογενειών όπου ήδη υπάρχει ένα διαγνωσμένο περιστατικό, ενώ το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός τροποποιήσιμος επιβαρυντικός παράγοντας.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία που να οδηγεί σε πλήρη και οριστική ίαση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Όλες οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις στοχεύουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών και στην επιβράδυνση της εξέλιξης ή την ύφεση της νόσου. Για αυτόν το λόγο, η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα διαχείρισή της. Σχετικά με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν Ρευματολόγο.

— Βιβλιογραφία
Andrianakos A, Trontzas P, Christoyiannis F, kaskani E, Nikolia Z, Tavaniotou E, Georgountzos A, Krachtis P; ESORDIG Study Group. Prevalence and management of RA in the general population of Greece- The ESORDIG study. Rheumatology (oxford) 2006Dec;45(12) 1549-54
Katherine P. Liaoand Elizabeth W. Karlson in Rheumatology, 83, 691-697 bu Hochberg et al, 6th edition, 2015, Mosby
Οδηγός του Πολίτη με ρευματικά νοσήματα. Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Γιάννης Τούντας / Κυριάκος Σουλιώτης. Εκδόσεις Παπαζήση
Επώδυνες Καταστάσεις Μυοσκελετικού συστήματος-Ν.Γ Γαλανόπουλος, Αθήνα 2009, Εκδόσεις Focus On Health

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια