Γιάννης Καλατζής: έφυγε από τη ζωή

Ο Γιάννης Καλατζής (29 Απριλίου 1943 - 13 Ιουλίου 2017) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '70.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. Η καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο ίδιος ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη.
Ο Καλαντζής αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά είχε συνεργαστεί με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται και είχε μια παραγωγική συνεργασία με μερικούς από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου - Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, και Τόλης Βοσκόπουλος. Καλατζής συμμετείχε στο άλμπουμ μαζί με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες.
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του Άλμπουμ προτού αποσυρθεί απο το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας
Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με το περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους.
Ο Καλατζής θεωρείται ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής και τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί και από τους νεότερους τραγουδιστές.
Το 2013 ο Γιάννης Καλατζής τιμήθηκε στην ελληνική εκδοχή του τηλεοπτικού προγράμματος Your Face Sounds Familiar που μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο να τον υποδύεται και να εκτελεί ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του, το «Δελφίνι δελφινάκι».
Ο Γιάννης Καλατζής πέθανε στις 13 Ιουλίου 2017 σε ηλικία 74 ετών.
Τα πιο γνωστά του τραγούδια
Γοργόνα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Παποράκι του Μπουρνόβα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Δελφίνι, δελφινάκι (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Τζαμάϊκα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Το λεβεντόπαιδο (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Το Παλιό Ρολόι (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Ξενάκι είμαι και θα'ρθώ (Μουσική - Σταύρος Κουγιουμτζής)
Ο Σταμούλης ο Λοχίας (Μουσική - Γιώργος Κατσαρός)
Παραμυθάκι μου (Μουσική - Μάνος Λοΐζος) (το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία Ο Εξορκιστής)

Δισκογραφία
1968-Ο σταθμός..........................Συμμετοχή
1968-Γιάννης Καλαντζής
1969-Ο Επιπόλαιος
1969-Συνάντηση..........................Συμμετοχή
1970-Κυρά Γιώργαινα
1970-Θαλασσογραφίες................Συμμετοχή
1971-Όταν ανθίζουν πασχαλιές.... Συμμετοχή
1971-Ζει
1971-Ο Σταμούλης ο λοχίας
1971-Παραμυθάκι μου
1972-Νά ΄χαμε τι νά ΄χαμε............Συμμετοχή
1973-Ένα ταξίδι
1974-13 Περιπτώσεις
1974-Οδός Αριστοτέλους..............Συμμετοχή
1975-Και η ζωή συνεχίζεται
1976-Μη περιμένεις
1978-Κάποιος πάντα λέει αντίο
1979-Πάλι κοντά σου
1981-Για όλους
1989-Οι Μεγάλες Επιτυχίες
1994-Οι Μεγάλες Επιτυχίες
1996-Τραγούδια από τις 45 στροφές
1999-Επιτυχίες
2000-Αξέχαστα τραγούδια
2001-Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες
2003-Τα αυθεντικά

Related Posts