Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέο υλικό στη θεραπεία μυϊκών παθήσεων

Ένα υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «σκελετός» για να δομηθούν πάνω του λείες μυϊκές ίνες και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μυών που έχουν υποστεί βλάβη, δημιούργησαν καναδοί επιστήμονες.
Οι μυς δεν είναι σαν τα δερματικά κύτταρα που αναγεννόνται, αλλά σχηματίζονται σε αρκετά αργό ρυθμός κάποιες μυϊκές ίνες, ώστε να αποκαταστήσουν βλάβες.
Μαζί με την ακτίνη και τη μυοσίνη, η τιτίνη διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία των μυών.
Η γιγαντιαία αυτή πρωτεΐνη (περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από μία μέση πρωτεΐνη του ανθρωπίνου σώματος), η οποία αποτελείται από περίπου 38.000 αμινοξέα, συμβάλει στο σχηματισμό, τη σταθερότητα και την ελαστικότητα των μυών
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο British Columbia του Καναδά κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα πολυμερές που μιμείται τις ιδιότητες της τιτίνης.
«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε υλικό που μιμείται ένα από τα περισσότερο μοναδικά χαρακτηριστικά των μυών αλλά όχι όλα» εξηγεί ένας John Gosline από την επιστημονική ομάδα.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι ιδιότητες του υλικού δυνητικά μπορούν να τελειοποιηθούν, μέσω της προσαρμογής της σύνθεσης των πρωτεϊνών, και να μοιάζουν με συγκεκριμένα είδη μυϊκών ομάδων.
Αρχικά η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει μυϊκούς ιστούς που έχουν υποστεί θλαστικό τραύμα (σκίσιμο).
Το μόνο που απομένει είναι… οι επιστήμονες να ελέγξουν κλινικά εάν το υλικό είναι συμβατό με τον ανθρώπινο ιστό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια