Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αλτσχάιμερ και βιταμίνες Β

Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου.
Η νόσος του Aλτσχάιμερ έχει πάρει σήμερα διαστάσεις επιδημίας, με 5,4 εκατομμύρια Αμερικανούς, ένα στα οκτώ άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ζουν με την νόσο Αλτσχάιμερ.
Μέχρι το 2050, αυτό αναμένεται να φτάσει σε 16 εκατομμύρια, και στα επόμενα 20 χρόνια, προβλέπεται ότι το Αλτσχάιμερ θα επηρεάσει έναν στους τέσσερις Αμερικανούς.
Ενώ η αιτιολογία της ασθένειας αυτής, όπως και πολλών άλλων είναι ένα μυστήριο, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αυτά που τρώμε, ή αυτά που δεν τρώμε, μπορούν να επηρεάσουν, ακόμη και να είναι μέρος της αιτιολογίας της ασθένειας, όπως επίσης επηρεάζουν και το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η ασθένεια.
Οι βιταμίνες της ομάδας Β, ειδικά το φολικό οξύ και οι βιταμίνες Β6 και Β12, παίζουν ισχυρό ρόλο τους στην πρόληψη της νόσου τουΑλτσχάιμερ.
Οι Βιταμίνες Β μπορεί να μειώσουν την συρρίκνωση του εγκεφάλου έως και κατά 90 τοις εκατό.
Τα υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, συνδέονται με την εγκεφαλική συρρίκνωση και τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Aλτσχάιμερ. Οι βιταμίνες Β είναι γνωστό ότι μειώνουν την ομοκυστεΐνη. Σε μια μελέτη του 2010, (2 )συμμετέχοντες έλαβαν σχετικά υψηλές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων:
800 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος – Η ημερήσια δόση (RDA ) στις ΗΠΑ είναι 400 mcg/ημέρα
500 mcg B12 (κυανοκοβαλαμίνη) – Η RDA είναι μόνο 2,4 mcg / ημέρα
20 mg Β6 (υδροχλωρική πυριδοξίνη) – RDA στην US 1.3 έως 1.5 mg / ημέρα
Η μελέτη βασίστηκε στην υπόθεση ότι ελέγχοντας τα επιπέδα της ομοκυστεΐνης, μπορούμε να μειώσουμε το ποσό της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, το οποίο παίζει πολύ ισχυρό ρόλο στο Αλτσχάιμερ.
Πράγματι, μετά από δύο χρόνια εκείνοι που είχαν λάβει το σχήμα των βιταμινών Β είχαν σημαντικά μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σχέση με όσους είχαν λάβει εικονικό φάρμακο. Σε αυτούς που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της ομοκυστεΐνης κατά την έναρξη της έρευνας, ο εγκέφαλός τους συρρικνώθηκε στο μισό ποσοστό από των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Η πιο πρόσφατη μελέτη προχωράει αυτή την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας ότι, όχι μόνο οι βιταμίνες της ομάδας Β μπορεί να επιβραδύνουν την συρρίκνωση του εγκεφάλου, αλλά και ότι η συρρίκνωση σε περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ασθένεια, μπορεί να είναι έως και επτά φορές μικρότερη.
Μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Β12, τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα μειώθηκαν, όπως και η σχετική συρρίκνωση του εγκεφάλου, έως και κατά 90 τοις εκατό. Οι ερευνητές σημειώνουν:
«… Οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν την ομοκυστεΐνη, η οποία οδηγεί απευθείας σε μείωση της ατροφία της GM [φαιάς ουσίας] επιβραδύνοντας έτσι την γνωστική εξασθένηση. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα συμπληρώματα των βιταμινών Β μπορεί να επιβραδύνουν την ατροφία των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που είναι ένα βασικό στοιχείο της νόσου του Αλτσχάιμερ και η βασική διαδικασία που σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση. «
Δρ Mercola

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια