Ψωμί πλεξούδα με 3 γεύσεις

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
  • 500 γρ αλεύρι σκληρό ή σταρένιο
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 1 κ. γ. αλάτι
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • 1 ½ - 2 φλ. χλιαρό νερό
  • 2 κ. σ. εξαρετικο παρθενο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό

Για τη γέμιση:
  • ½ φλ. γλυκές μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • ½ φλ. κρεμμύδι
  • 1/3 φλ. λιαστή ντομάτα
  • 2 κ. γλ. δυόσμο
  • 2 κ. γλ. ρίγανη
  • 1 κ. γλ. μαϊντανό
  • 2 κ.σ. εξαιρετικο παρθενο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 3 κ.σ. σουσάμι λευκό
  • 3 κ.σ. σουσάμι μαύρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
Διαλύουμε τη μαγιά σε ½  φλιτζάνι από το χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο, ζυμώνουμε, χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν.

Για τη γέμιση:
Ζεματάμε το κρεμμύδι με νερό ή το σωτάρουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε αλάτι.
Σε 3 μικρά ξεχωριστά μπολάκια ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε τις ελιές με το θυμάρι, το δυόσμο με τις λιαστές ντομάτες και το μαϊντανό με τα κρεμμύδια.
Κρατάμε 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και βάζουμε το υπόλοιπο σε μια μεγάλη λεκάνη. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το αλάτι και το ελαιόλαδο. Όταν φουσκώσει η μαγιά την προσθέτουμε στη λακκούβα με τα άλλα υλικά και αρχίζουμε το ζύμωμα. Όταν ενσωματωθούν τα υλικά προσθέτουμε λίγο-λίγο όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια συμπαγής ζύμη. Μετά προσθέτουμε το μισό από το αλεύρι που φυλάξαμε και όσο νερό ακόμα χρειάζεται για να γίνει μια μέτρια μαλακιά ζύμη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι που έμεινε και βάζουμε τη ζύμη. Ζυμώνουμε  ακόμα λίγο γυρίζοντας και διπλώνοντας τη ζύμη, μέχρι να γίνει μαλακιά και ελαστική. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε κι άλλο αλεύρι στον πάγκο για να μην κολλήσει το ζυμάρι.
Χωρίζουμε  τη ζύμη στα 3, πλάθουμε κορδόνια και μετά ανοίγουμε τη ζύμη με τις παλάμες για να γίνουν 3 στενόμακρες λωρίδες περίπου 6 εκ. φάρδος.
Αλείφουμε τις λωρίδες με ελαιόλαδο (αν δεν νηστεύετε από λάδι).   Απλώνουμε στο κέντρο της πρώτης λωρίδας τη γέμιση με τις ελιές, στη δεύτερη το δυόσμο με τις λιαστές ντομάτες και στην τρίτη τα  κρεμμύδια με το μαϊντανό. Διπλώνουμε τις άκρες γύρω από τα υλικά της κάθε λωρίδας, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά. Πιέζουμε και τσιμπάμε την «ραφή» με τα δάκτυλα, για να κλείσει το άνοιγμα καλά. Προσεκτικά δίνουμε σχήμα κορδονιού πάλι στην κάθε λωρίδα και ενώνουμε τις 3 άκρες, αλείφοντας τις με λίγο νερό για να κολλήσουν μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και πλέκουμε τα 3 «κορδόνια» σε πλεξούδα. Πιέζουμε την κάτω άκρη βουτώντας τα δάκτυλα σε λίγο νερό για να κολλήσουν μεταξύ τους. Ενώνουμε τις 3 άκρες και δίνουμε το σχήμα πλεξούδας. Βάζουμε την πλεξούδα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και την σκεπάζουμε με πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ταχίνι, μέλι και νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 8 λεπτά και μετά στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και όταν τρυπάμε με ξύλινο σουβλάκι στο κέντρο του ψωμιού και είναι στεγνό.

Παραλλαγή: αντί μια μεγάλη πλεξούδα μπορούμε να φτιάξουμε 2-3 μικρότερες. Χωρίζουμε τη γέμιση ανάλογα και συνεχίζουμε την διαδικασία όπως στη συνταγή.
 Chef Γεωργία Κοφινά

Related Posts