Μαμ, κακά, νάνι και ψώνια

Η ημέρα ξεκινά με γαλλικό καφέ και μπαγκέτες.
Ακολουθεί μια χαλαρή πρωινή βόλτα στις μπουτίκ (κρεάτων, αλλαντικών, τυριών, ρούχων κ.α.) για τα καθημερινά ψώνια.
Προτού καλά-καλά το καταλάβουμε, έχει έρθει η ώρα του επόμενου γεύματος.
Για μεσημεριανό, τρώμε ένα φιλέτο σενιάν και πίνουμε λίγο γαλλικό κρασί.
Οι πιο γκουρμέ από εμάς δεν λένε όχι και σε μια ποικιλία τυριών (μπρι, ροκφόρ, καμαμπέρ κ.α.).
Χορτασμένοι, πέφτουμε για έναν χαλαρό υπνάκο για να σηκωθούμε πιο φρέσκοι, περίπου μια ωρίτσα μετά, και να ξαναπάρουμε τις μπουτίκ αγοράζοντας όσα είδαμε αλλά δεν αγοράσαμε το πρωί.
Η ημέρα τελειώνει μπροστά στο τζάκι, με ένα ποτήρι κρασί στο ένα χέρι και ένα βιβλίο στο άλλο, έως ότου τα φώτα σβήσουν και παραδοθούμε στις αγκάλες του Μορφέα.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, καταλήγει κανείς στο τετράπτυχο: μαμ, κακά και νάνι... και ψώνια. 
Κάπως έτσι περνάνε οι Γάλλοι την καθημερινότητά τους.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην τελευταία του έκθεση (ονόματι Society at a Glance), σύμφωνα με την οποία, οι Γάλλοι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από κάθε άλλη εθνικότητα (μεταξύ των 34 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ) σε δραστηριότητες όπως: η μάσα, η ξάπλα και τα ψώνια.
Πιο συγκεκριμένα, δικαιώνοντας και με το παραπάνω την φήμη του μπον βιβέρ, οι Γάλλοι περνούν σε ημερήσια βάση κατά μέσο όρο 8,5 ώρες στο κρεβάτι, πάνω από 2 ώρες στο τραπέζι (συγκριτικά, σε ΗΠΑ και Καναδά ο αντίστοιχος χρόνος είναι περίπου 1 ώρα), και περί τα 32 λεπτά στα μαγαζιά.

Related Posts