Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λεωνίδας ο Α΄ 540 π.Χ. - 480 π.Χ.

Λεωνίδας ο Α΄ 540 π.Χ - 480 π.Χ
Ο Λεωνίδας ανέβηκε στο θρόνο το 488 π.Χ. μετά τον ετεροθαλή αδελφό του, τον οποίο ο πατέρας του είχε αποκτήσει από τη δεύτερη σύζυγό του, τον Κλεομένη Α΄.
Ο Λεωνίδας ήταν τριτότοκος γιος και δεν περίμενε ότι θα γινόταν βασιλιάς.
Όμως ο Κλεομένης εξορίστηκε και τελικά πέθανε σε μια φυλακή της Σπάρτης και ο Δωριεύς, ο άλλος αδερφός του Λεωνίδα, είχε πεθάνει στη Σικελία οδηγώντας μια ομάδα μισθοφόρων.
Λεωνίδας ο Α΄
Ο Λεωνίδας, παντρεύτηκε με τη Γοργώ το 490 π.Χ. , η οποία ήταν κόρη του αδελφού του Κλεομένη Α΄. Εκείνη την εποχή, ήταν φυσιολογικό και σύνηθες οι βασιλείς να παντρεύονται κοντινά συγγενικά τους πρόσωπα για να διατηρούν το βασιλικό αίμα. Ο Λεωνίδας με τη Γοργώ απέκτησαν ένα γιο, τον Πλείσταρχο, γεγονός που τον καθιστούσε ισότιμο με τους τριακόσιους, επειδή ο Λεωνίδας είχε επιλέξει, ότι οι μαχητές που θα τον συνόδευαν στις Θερμοπύλες για να πολεμήσουν θα έπρεπε να άφηναν πίσω τους τουλάχιστον ένα γιο, ώστε να μην χαθεί η γενιά τους.
Λεωνίδας ο Α΄ 540 π.Χ - 480 π.Χ
Επίσης από τους δυο βασιλιάδες της Σπάρτης, θέλησε να πάει ο Λεωνίδας, υπακούοντας σε ένα χρησμό του Μαντείου των Δελφών που έλεγε: "Η πόλη της Σπάρτης θα σβηστεί από το χάρτη ή θα θρηνήσει τον βασιλιά της".
Ο Λεωνίδας ανέλαβε την ηγεσία του συμμαχικού ελληνικού στρατού. Η στρατιωτική του ευφυΐα έγινε εμφανής στις Θερμοπύλες με τον τρόπο τον οποίο παρέταξε τα στρατιωτικά τμήματα και με την ταχύτητα με την οποία τα ενάλλασσε στο πεδίο της μάχης.
Ταυτόχρονα έδειξε και τον ηρωισμό του όταν ο Ξέρξης του απέστειλε αγγελιαφόρο που του ζητούσε να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί. Τότε ο Σπαρτιάτης βασιλιάς απάντησε "Μολών λαβέ" δηλαδή "Έλα να τα πάρεις".
Ο βασιλιάς Λεωνίδας έπεσε μαχόμενος κατά των Περσών στο σημείο των Θερμοπυλών και έγινε σύμβολο πατριωτικής αυτοθυσίας. Μπροστά στις πολυπληθείς δυνάμεις των Περσών ο Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς οχυρώθηκαν στις Θερμοπύλες, όπου μετά από προδοσία του Εφιάλτη, εξοντώθηκαν όλοι.
Λεωνίδας ο Α΄ 540 π.Χ - 480 π.Χ
Αυτό το ηρωικό πρότυπο του Λεωνίδα και η ανάμνηση της μάχης των Θερμοπυλών αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς λαούς σε πολλές φάσεις της ιστορίας ανά τους αιώνες. Εμείς οι Έλληνες έχουμε το ηρωικό πρότυπο του Λεωνίδα σε όλους τους αγώνες και τις μάχες που δώσαμε ανά τους αιώνες, όπως ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία, κατά την επανάσταση του 1821, το ΄40.
Λεωνίδας ο Α΄ 540 π.Χ - 480 π.Χ
Οι Σύμμαχοι στην εισβολή του Άξονα στην Ελλάδα, οι επαναστάτες κατά τη Γαλλική Επανάσταση το χρησιμοποίησαν για να αντικατοπτρίσουν την πάλη μεταξύ των αριστοκρατικών και των δημοκρατικών δυνάμεων, οι Ρωμαίοι όποτε πολεμούσαν τους λαούς της Ασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανική αεροπορία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διέθετε μια ομάδα πιλότων αυτοκτονίας, κάτι σαν τους καμικάζι των Ιαπώνων, που ονομαζόταν "Λεωνίδας". Η ομάδα συστάθηκε ύστερα από απαίτηση της πιλότου Χάνα Ράιτς προς τον Χίτλερ. Όταν η ομάδα αυτή συστάθηκε τελούσε υπό τις διαταγές του αξιωματικού Βέρνερ Μπάουμπαχ και άνηκε στην υπηρεσία μιας Μυστικής Πτέρυγας Μάχης.
"το σύμπαν".

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια