Μουσακοπαστίτσιο / Παστιτσιομουσακάς

Τα λατρεύω το ίδιο και μη με βάλεις να τα ξεχωρίσω. Ωστόσο, ποτέ δεν είχα σκεφτεί να τα παντρέψω. Την ιδέα μου την έδωσε το ψυγείο, όταν αποφασισμένη να φτιάξω ένα παστίτσιο, ανοίγω το ψυγείο να βγάλω τον κιμά και τον βρίσκω να τα λέει με δυό-τρεις μελιτζάνες. Για να μην τους χαλάσω την παρέα, είπα να τα παντρέψω όλα σε ένα ταψί, σε ένα μουσακοπαστίτσιο που σας συνιστώ ένθερμα και ανεπιφύλακτα. Με καναδυό μικρές αλλαγούλες στις δυό παραδοσιακές συνταγές, ο μουσακάς έρχεται και χώνεται στην αγκαλιά του παστίτσιου και τα δυό μπερδεύονται σε ένα μαγικό φαγητό, που κρατά ατόφια τη γεύση και από παστίτσιο και από μουσακά.
Υλικά για 6-8 άτομα (στο μεγάλο οβάλ πυρέξ)
½ πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο ελαφρά από το μούλτι (να μην βγάλει πολλά ζουμιά)
3-4 μπαχάρια
½ ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
1 μεγάλη κ.σ. πελτέ ντομάτα
2 ντομάτες ώριμες περασμένες από το μούλτι (με τη φλούδα)
2 κ.γ. ζάχαρη
6-7 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο βασιλικό
Για τις μελιτζάνες
3 μέτριες ή μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε χοντρές φέτες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
Για τη μπεσαμέλ
5 κ.σ. κοφτές αλεύρι
5 κ.σ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
¾ από ένα γιαούρτι-οποιοδήποτε
¾ του λίτρου γάλα, ζεστό
1 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί (όποιο σας αρέσει)
2 αβγά
Για την ωραία κρούστα
Τριμμένη φρυγανιά και τριμμένο τυρί
20160822_193053
Εκτέλεση
Στρώνουμε με χαρτί το μεγάλο, ρηχό ταψί του φούρνου, αραδιάζουμε τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, στους 180-190 βαθμούς.
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente, υπολογείστε το μισό βράσιμο απ’όσο λέει το πακέτο. Τα στραγγίζουμε και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους όσο να τελειώσουμε με τα υπόλοιπα.
Για τον κιμά, σε μια χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο, πολύ καλά μέχρι να κάψουν και ρίχνουμε τον κιμά με την κανέλα, το δαφνόφυλλο και τα μπαχάρια. Ανακατεύουμε συνεχώς με πιρούνι, μέχρι να διαλυθεί καλά ο κιμάς και να απορροφήσει τα ζουμιά του.
Ρίχνουμε τον πελτέ, το κρεμμύδι και το σκόρδο, φένουμε δυό-τρεις βόλτες.
Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη, αλατίζουμε, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα πείπου, μέχρι να αποροφήσει το νερό και να μείνει με το λάδι του. Ρίχνουμε τον μαϊντανό ή το βασιλικό και ανακατεύουμε.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το αλεύρι και μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας με αβγοδάρτη, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αβγά, το μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι και τα τυριά, ανακατεύοντας κάθε υλικό με πολύ γρήγορες κινήσεις.
Το στρώσιμο (που είναι πολύ σημαντικό)
20160822_193132
Βουτυρώνουμε το πιρέξ, το στρώνουμε με τα μισά μακαρόνια.
Καλύπτουμε με ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ.
Στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες και τον μισό κιμά.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και άλλη μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ.
Στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τον κιμά.
Τελειώνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρυγανιά.
Ψήνουμε σε πρθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
20160822_193154
Ψιχούλη

Related Posts