Νόμπελ Ειρήνης 2016

Το Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας - Εχασαν οι Ελληνες νησιώτες.
Λόγω των προσπαθειών ειρήνευσης με τους αντάρτες της FARC, οι οποίες όμως καταψηφίστηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία!
Στον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και όχι τους Ελληνες νησιώτες απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Η επιτροπή αιτιολόγησε το σκεπτικό για την απονομή αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για ειρήνευση με τους αντάρτες της FARC. Αν και όλοι έδιναν ως φαβορί τους Ελληνες νησιώτες για τη βοήθεια που πρόσφεραν στο Αιγαίο προς τους πρόσφυγες από Τουρκία, τελικά η Επιτροπή προτίμησε τον Κολομβιανό πρόεδρο.
 Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι η Επιτροπή έδωσε το Νόμπελ στον πρόεδρο της Κολομβίας αν και οι προσπάθειές του για ειρήνη έχουν πέσει στο κενό. Κι αυτό γιατί στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κολομβία, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τις συμφωνίες ειρήνης που συνήψε η κυβέρνηση Σάντος με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), προκειμένου να τερματιστεί ο εμφύλιος που διαρκεί 52 χρόνια. Τότε ο Σάντος είχε δηλώσει: «Δεν παραδίνομαι και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη». Βάσει των αποτελεσμάτων το «όχι» επικράτησε με 50,22% επί του «ναι» που συγκέντρωσε 49,77%.

Η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ θέλοντας να προκαταβάλει τις αιτιάσεις, εξήγησε ότι αν και η συμφωνία απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς, «το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή».
Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.
Η ανάρτηση της ανακοίνωσης για τον νικητή στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ

Related Posts