Νομπέλ Οικονομίας 2016

The Prize in Economic Sciences 2016
Oliver Hart
Harvard University, Cambridge, MA, USA
and
Bengt Holmström
Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA, USA
“for their contributions to contract theory”
Το Νομπέλ Οικονομίας απονεμήθηκε στους Όλιβερ Χαρτ και Μπενγκτ Χόλμστρεμ, για την προσφορά τους στη θεωρία των συμβάσεων.
Οι δύο οικονομολόγοι επικεντρώθηκαν σε θέματα συμβάσεων όπως οι ασφαλιστικές συμβάσεις, οι μισθοί, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και άλλες διαδεδομένες μορφές της σύγχρονης οικονομίας.
Η συμβολή της έρευνάς τους είναι καθοριστική στην κατανόηση της λειτουργίας της σύγχρονης οικονομίας, σύμφωνα με την Ακαδημία. Στόχος τους είναι η έρευνά τους να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά.
«(Το έργο) θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών σε πολλούς τομείς, από την νομοθεσία για τη χρεοκοπία έως το συνταγματικό δίκαιο», ανέφερε το Ίδρυμα Νόμπελ, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (928.000 δολαρίων).
Οι ερευνητές αυτοί «ανέπτυξαν τη θεωρία των συμβάσεων, ένα εξαντλητικό πλαίσιο ανάλυσης πολλαπλών πλευρών της σύμβασης», όπως η αμοιβή διευθυντών με βάση την απόδοσή τους ή τα δίκτυα δικαιόχρησης (franchise), εξήγησε η επιτροπή του Νόμπελ.

Related Posts