Καλαμάρια γεμιστά με σπανάκι - καρότο - κουκουνάρι

Υλικά συνταγής
  • 4 μεγάλα καλαμάρια/θράψαλα (250 γρ. το ένα) [*]
  • 300 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 75 γρ. κουκουνάρι (ψημένο στο φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει)
  • 50 γρ. ψίχουλα από άσπρο ψωμί
  • 1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
  1. Βγάζετε τα πλοκάμια από τα καλαμάρια ή θράψαλα. Πλένετε καλά τα καλαμάρια και τα τοποθετείτε σε ένα πυρέξ. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ. Προσθέτετε στο μπολ και τα ψίχουλα ψωμιού και ανακατεύετε.
  2. Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι. Το ψιλοκόβετε και το βάζετε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί και να σωθούν τα υγρά του. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ ακόμα. Ρίχνετε στο τηγάνι τα υλικά του μπολ και το σπανάκι και σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λ.
  4. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνετε το μαϊντανό, τα κουκουνάρια, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Γεμίζετε τα καλαμάρια με τη γέμιση (αν περισσέψει γέμιση τη ρίχνετε ανάμεσα στα καλαμάρια), κλείνετε τις άκρες με οδοντογλυφίδες για να μη χυθεί η γέμιση.
  5. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς τα καλαμάρια τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε, γυρίζοντάς τα και από τις 2 πλευρές, σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. (τρυπήστε τα με πιρούνι για να διαπιστώσετε πότε είναι έτοιμα.)
[*] Σε περίπτωση που δεν βρείτε τόσο μεγάλα καλαμάρια και προμηθευτείτε μικρότερα φροντίστε στο σύνολό τους το βάρος τους να ξεπερνά το 1 κιλό.
sintayes

Related Posts