Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα παγωτά του κόσμου

.
Τα παγωτά όλου του κόσμου
Τα παγωτά είναι το καλοκαιρινό γλύκισμα και το προτιμούν όλοι οι λαοί του κόσμου, με ορισμένες όμως… διαφοροποιήσεις ως προς τις προτιμήσεις τους.
Ιταλία: GelatoΑν θέλεις να εκνευρίσεις έναν Ιταλό, ο καλύτερος τρόπος είναι να αποκαλέσεις το gelato «παγωτό». Αν και τα δύο αυτά παγωμένα επιδόρπια μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, στην πραγματικότητα διαφέρουν στα σημεία. Το gelato είναι για την ακρίβεια, πιο πυκνό και πιο γαλακτώδες, από το παραδοσιακό παγωτό. Και το καλύτερο είναι ότι το gelato περιέχει λιγότερα λιπαρά από το κλασικό παγωτό, αφού περιέχει περισσότερο γάλα παρά κρέμα.
Ιαπωνία: Παγωτό Mochi
Αυτό το παγωμένο γλύκισμα συνδυάζει το γνωστό μας παγωτό με το λαχταριστό γιαπωνέζικο Mochi, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το γλυκό αυτό είναι μικρά μπαλάκια κολλώδους ρυζιού, με γέμιση από παγωτό με γεύσεις από πράσινο τσάι ή κόκκινα φασόλια. Αυτό το ασιατικο-αμερικανικό γλυκό μπορείτε να το βρείτε σε μπακάλικα όλου του κόσμου.
Ισραήλ: Παγωτό Halva
Κι όμως, το Ισραήλ αγαπά το παγωτό και μάλιστα το παγωτό Halva, χαλβά δηλαδή. Στο Ισραήλ ο χαλβάς, που εκείνοι αποκαλούν halva, φτιάχνεται από σουσάμι, ζάχαρη και μέλι και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Μια καυτή μέρα στο Τελ Αβίβ, οι κάτοικοι δροσίζονται συνήθως, με ένα κυπελλάκι παγωτό halva.
France: Παγωτό Foie Gras
Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν οι Γάλλοι να μετατρέπουν ένα απλό παγωτό σε εκλεκτό έδεσμα. Κι όσο οι υπόλοιποι τσακώνονται σχετικά με την εγκληματική διαδικασία της δημιουργίας του foie gras, μάλλον όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ένα παγωτό δεν χρειάζεται και τόσο εξεζητημένα πράγματα για να γίνει… gourmet.
Ιραν: FaloodehΜια ζεστή ημέρα στο Ιράν, δεν θα βρείτε τίποτα πιο αναζωογονητικό από αυτό το παγωμένο περσικό γλυκό. Φτιάχνεται από λεπτά noodles που μοιάζουν με φιδέ, μαζί με ροδόνερο και χυμό από lime. Είναι ένας φοβερός συνδυασμός φρουτένιας και όξινης γεύσης.
Φιλιππίνες: Ube Keso - Παγωτό τυρί
Αυτό το έδεσμα συνδυάζει δύο αγαπημένες γεύσεις, αυτή του τυριού και εκείνη του παγωτού. Παλιότερα το έβρισκε κανείς μόνο σε πλανόδιους πωλητές, αλλά σήμερα υπάρχει και συσκευασμένο με τυρί τσένταρ.
Τουρκία: Dondurma
Ελαστικό παγωτό  έχετε φάει; Πιθανώς και ναι, αν έχετε ταξιδέψει στην γειτονική μας χώρα. Πρόκειται για το αγαπημένο μας παραδοσιακό καϊμάκι,  που είναι εύπλαστο και έχει το πλεονέκτημα να μην «τρέχει». Είναι εμπλουτισμένο με σαλέπι –αλεύρι από ορχιδέα- που προσφέρει μια εξωτική γεύση.
Γερμανία: Παγωτο-μακάρονα
Μπορεί να μοιάζουν με κλασικά μακαρόνια εκ πρώτης όψεως, αλλά στην πραγματικότητα είναι παγωτό βανίλια περασμένο από μακαρονομηχανή και περιχυμένο με κατακόκκινη σος φράουλας που μοιάζει με κέτσαπ. Το παγωτό αυτό δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από έναν Ιταλό στη Γερμανία το ’60 κι έκτοτε έχει αγαπηθεί πολύ από μικρούς και μεγάλους.
Αλάσκα: AkutaqΣε μια χώρα που οι θερμοκρασίες είναι «παγωμένες», ακούγεται οξύμωρο να έχει κανείς ανάγκη από ένα παγωτό. Αλλά το «Eskimo ice cream» είναι πολύ διαδεδομένο στην Αλάσκα. Παραδοσιακά, αυτό το πιάτο περιλαμβάνει κρέας και ζωικός λίπος, κυρίως φώκιας, ελαφιού ή ταράνδου. Σήμερα όμως, φτιάχνεται από υποκατάστατο ζωικού λίπους και προστίθενται σε αυτό, εποχικά φρούτα.
Ινδία: Kulfi
Το Kulfi φτιάχνεται από συμπυκνωμένο γάλα, ζάχαρη και εξωτικές γεύσεις, όπως το σαφράν και το κάρδαμο. Είναι ένα πολύ δημοφιλές παγωμένο γλυκό, με πυκνή υφή, που μοιάζει με κρέμα.
Η.Π.Α.: frozen yogurt
Η μόδα αυτή ξεκίνησε από την Αμερική αλλά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα μάλιστα, έχουν γεμίσει οι γειτονιές με παγωτογιαουρτάδικα. Αφορμή για τη δημιουργία του παγωμένου γιαουρτιού, ήταν η επιθυμία για παγωτό με λίγες θερμίδες. Έτσι δημιουργήθηκε  στα τέλη του  ’70 κι έγινε ανάρπαστο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια