Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λινοθώρακας η πανοπλία του Μ. Αλεξάνδρου

Ο λόγος που οι Μακεδόνες κατάφεραν να κατακτήσουν ολόκληρο το μέχρι τότε γνωστό κόσμο.
Οι πανοπλίες του στρατού που διηύθυνε ο Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π. Χ.) είναι ο λόγος που οι Μακεδόνες κατάφεραν να κατακτήσουν ολόκληρο το μέχρι τότε γνωστό κόσμο σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με έρευνα του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια.
Ο λινοθώρακας, όπως ονομάζουν την πανοπλία οι επιστήμονες, αποτελεί από πολλές στρώσεις υφάσματος, οι οποίες κολλημένες η μία πάνω στην άλλη δημιουργούσαν ένα πολύ σκληρό υλικό, το οποίο ήταν δύσκολο να διατρηθεί.
Οι ερευνητές προκειμένου να διαπιστώσουν την ανθεκτικότητα αυτής της πανοπλίας δημιούργησαν παρόμοιες, με υλικά από τα οποία θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί και υπήρχαν εκείνη τη χρονική περίοδο.
Το κύριο στοιχείο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος φορούσε λινοθώρακα είναι το διάσημο μωσαϊκό της Πομπηίας, στο οποίο εμφανίζεται με αυτή τη πανοπλία.
Αναφορές όμως για τον εξοπλισμό του μεγάλου κατακτητή υπάρχουν και από τον Έλληνα ιστορικό Πλούταρχο, ο οποίος κάνει λόγο για "πανοπλία ενισχυμένου λινού" στη μάχη των Γαυγαμήλων το 331 π. Χ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, η χρήση αυτού του είδους της πανοπλίας για την προστασία των στρατιωτών ήταν διαδεδομένη σε πολλούς μεσογειακούς λαούς και χρησιμοποιείτο για περισσότερο από 1.000 χρόνια.
Με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία ο λινοθώρακας χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες από τη Μυκηναϊκή μέχρι και την κλασική περίοδο.
Αρχικά καταγράφεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, αλλά ο βαθμός στον οποίο αποτελούσε το βασικό εξοπλισμό της εποχής δεν έχει καθοριστεί.
Η χρήση του φαίνεται να κορυφώθηκε και στα χρόνια των Περσικών Πολέμων.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια