Σουφλέ στη στιγμή - mac'n'cheese

Μια συνταγή που λύνει προβλήματα όταν βιάζεται κανείς.
Γίνεται πανεύκολα, τρώγεται και την επόμενη ημέρα, αρκεί να κρατηθούν δυό -τρεις κανόνες απαράβατοι.
Στην Αμερική αποκαλούν αυτό το σουφλέ «mac'n'cheese».
Υλικά
  • 200 γραμμάρια κοχύλια, βίδες ή άλλο μακαρόνι μικρού μήκους
  • 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 20 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 κουταλιές σούπας, κοφτές, αλεύρι
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 100 γραμμάρια τυρί τριμμένο
  • 120 γραμμάρια ζαμπόν ποιοτικό, όχι του συρμού, όχι πολτό
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
  • Κόψτε σε χοντρά κομμάτια το ζαμπόν και τρίψτε το τυρί
  • Βράστε τα μακαρόνια al dente
  • Για την εύκολη μπεσαμέλ
  • Σε μια κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο να λιώσει
  • Ρίξτε το κρεμμύδι να ασπρίσει
  • Αφήστε το 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά
  • Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα
  • Ζεστάνετε το γάλα
  • Ρίξτε το στην κατσαρόλα λίγο λίγο και ανακατέψτε ζωηρά
  • Αφήστε το μείγμα να βράσει, ανακατέψτε συνεχώς
  • Χρειάζονται 15 λεπτά για να δέσει η μπεσαμέλ
  • Μην την αφήσετε να γίνει γύψος, βγάλτε την παχιά αλλά υγρή
  • Λίγο αλάτι στη μπεσαμέλ και το μισό τριμμένο τυρί
  • Ανακατέψτε απαλά, βγάλτε την από τη φωτιά
  • Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Ρίξτε τα μακαρόνια στην μπεσαμέλ και το ζαμπόν, ανακατέψτε
  • Ετοιμάστε ένα ταψάκι κάπως βαθύ
  • Ρίξτε μέσα όλο το υλικό
  • Βάλτε από πάνω το άλλο μισό τυρί
  • Ψήστε για 20 λεπτά, ώσπου να χρυσίσει καλά η επιφάνεια
Το πιάτο είναι πολύ αξιοπρεπές γευστικά, μπορεί να το κεράσει κανείς και σε καλεσμένους.
Αυτή η συνταγή θέλει καλό ζαμπόν, όχι πολτό. Στα καλά ζαμπόν δεν υπάρχει μόνο το γαλλικό και ακριβό Le Fouet, υπάρχουν καλά ελληνικά ζαμπόν (όχι πολτός).

Related Posts