Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κόκκινο...σαν χιόνι

Δύο πράγματα σ΄ αυτό τον κόσμο μπορούν να κάνουν το χιόνι να μη φαντάζει "λευκό σαν χιόνι" αλλά και "κόκκινο σαν αίμα" : οι ψύλλοι του χιονιού και ορισμένα φύκια.
* Σαν καρπούζι... 
Χιλιάδες μικροσκοπικά φύκια μπορεί να μεγαλώσουν σε ένα στρώμα χιονιού.
Ορισμένα είδη είναι πράσινα ή κίτρινα, κάποια άλλα είναι ζωηρά πορτοκαλιά ή κόκκινα.
Τα κόκκινα φύκια του χιονιού πολλαπλασιάζονται στο τέλος του χειμώνα προς την άνοιξη στις πλαγιές των παγετώνων που λιώνουν και στα αλπικά βουνά που κρατάνε ακόμη χιόνι.
Είναι τόσο μικρά ώστε σε ένα κουταλάκι του γλυκού χιόνι χωράνε 2,5 εκατομμύρια από αυτό! Από απόσταση το χιόνι που φιλοξενεί τέτοια φύκια μπορεί να μοιάζει με το χρώμα που έχει το εσωτερικό ενός καρπουζιού.
Για αυτό κάποιοι άνθρωποι το ονομάζουν "χιόνι-καρπούζι".
Οι ίδιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται πως δεν έχει μόνο το χρώμα αλλά και τη γεύση και τη μυρωδιά καρπουζιού! *Ψύλλος στον κόρφο του..
Οι "ψύλλοι του χιονιού" που καμιά σχέση δεν έχουν με αληθινούς ψύλλους, είναι από τα λίγα έντομα που αντέχουν να ζουν στο χιόνι.
 Όταν εκατομμύρια τέτοια έντομα συγκεντρώνονται μαζί, κάνουν το χιόνι να δείχνει κόκκινο ή ροζ. Αυτοί οι λιλιπούτειοι "ψύλλοι" πηδούν εδώ και εκεί τσιμπολογώντας φυτά και ζώα σε αποσύνθεση. Για να ρίξετε μια καλή ματιά σε έναν χιονόψυλλο, θα πρέπει να πέσετε στα τέσσερα και να χρησιμοποιήσετε μεγεθυντικό φακό.
Και αυτό γιατί το μπόι τους δεν ξεπερνάει τα 1-2 χιλιοστά, όσο είναι ένας κόκκος ρυζιού.
Ωστόσο, με μια μόνο κίνηση, καλύπτουν απόσταση 100 φορές το μήκος τους σώματός τους!!!
Αυτό το κατορθώνουν χάρη σε μια κατασκευή σαν διχάλα που έχουν εκεί όπου τελειώνει η κοιλιά τους, η οποία χτυπάει στο έδαφος σαν ελατήριο και τους στέλνει στον αέρα.
Γι αυτό και δεν ονομάζονται μόνο "ψύλλοι" αλλά και "ουροπηδηχτές"  
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια