Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κουραμπιεδάκια

.

Πραγματικά οι κουραμπιέδες είναι το γλυκό των Χριστουγέννων, προορισμένο για τους τεμπέληδες.

Δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από μια ώρα και κάτι, για να δημιουργήσετε μια πανέμορφη χιονισμένη πιατέλα, να μοσχομυρίσει το σπίτι σας και να απασχολήσετε δημιουργικά και τα μικρά σας, αν έχετε.

Κυκλοφορούν πάρα πολλές διαφορετικές συνταγές.
Μια με δύο βούτυρα, άλλη με τρία βούτυρα, άλλη με συνδυασμούς, άλλη με αυγό, άλλη χωρίς αυγό, άλλη με αλυσίβα…τι να σας λέω τώρα, ο καθένας με τη ζαχαροπλαστική τρέλα του.
Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας και μελέτης κατέληξα στην εξής, την οποία εκτέλεσα και μοιράζομαι μαζί σας.

Θα χρειαστείτε κατ’ αρχήν ένα πακέτο (250 γρ.) βούτυρο φρέσκο και ένα φλιτζάνι σπορέλαιο, για να μην επιβαρυνθούμε όλα τα ζωικά λιπαρά και χτυπήσει η χοληστερίνη κόκκινο!
Τα χτυπάτε καλά με το μίξερ αυτά τα δύο, για δέκα λεπτά μέχρι να ‘ρθουν να ασπρίσουν, να φουσκώσουν και να γίνουν σαν κρεμούλα.

Αν υπάρχει εύκαιρος βοηθός να χτυπάει στο μίξερ ή αν το μίξερ σας τα χτυπήσει μόνο του, εσείς στο μεταξύ ανάβετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζετε μέσα να καβουρδιστούν 200 γρ. αμύγδαλα ωμά με το φλούδι τους.
Προσέξτε μην τα κάψετε, γύρω στα δέκα λεπτά είναι αρκετά. Θα τα μυρίσετε κιόλας ότι έχουν καβουρδιστεί.
Αν δείτε να βγαίνει καπνός από το φούρνο, τα έχετε κάψει!

Θα προσθέσετε στο βούτυρο ένα φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και το υπόλοιπο της συσκευασίας θα το φυλάξετε για το τύλιγμα των κουραμπιέδων.
Μέσα στο μίγμα ρίξτε και ένα σφηνάκι ούζο ή κονιάκ ή τσίπουρο.

Απομακρύνετε τώρα το μίξερ και πάμε για το αλεύρι που θα το έχουμε κοσκινίσει μαζί με ένα κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και δυο βανίλιες.
Λίγο-λίγο το αλεύρι, που έχει τις παραξενιές του και δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί όλο το ένα κιλό που έχουμε προμηθευτεί.
Θα το διπλώνετε μέσα στο μίγμα σας απαλά και με αγάπη και όταν δείτε ότι το μίγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα θα σταματήσετε και θα προσθέσετε τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα στο μούλτι (όχι σκόνη, παρακαλώ, ψιλοκομμένα να τα νιώθει κανείς στο δόντι του όταν θα δαγκώνει-κατασπαράζει τον κουραμπιέ!).

Αφού ενσωματωθεί το αλεύρι χωρίς να ζυμώνετε και να ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας, λογικά θα έχετε μια μεταξένια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια καθόλου και θα είστε έτοιμες να πλάσετε.
Εγώ έπλασα μικρά κουραμπιεδάκια σε μέγεθος μπουκιάς.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουπ πατ και να κόψετε κουραμπιέδες σε διάφορα σχέδια όπως αστεράκια, καρδούλες, καμπάνες και να απασχολήσετε και τα μικρά σας σε αυτή τη φάση.
Απλά, ό,τι σχήμα και να πλάσετε, θα πατήσετε με το δάχτυλό σας μια βουλίτσα στο κέντρο του καθενός, κόλπο επαγγελματικό από κουμπάρο ζαχαροπλάστη, για να κάθεται καλά από πάνω η ζάχαρη άχνη!

Οι κουραμπιέδες δεν φουσκώνουν στο φούρνο, οπότε στριμώξτε τους στο ταψί, δεν υπάρχει θέμα.
Θα ψήσετε για 15 με 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν τα κουραμπιεδάκια σας.
Θα βγουν γύρω στα 80 κομμάτια αν είναι μικρά.

Θα αφήσετε να κρυώσουν λιγάκι, αλλά όχι εντελώς.
Ζεστά ακόμα, θα τα τυλίξετε σε άφθονη ζάχαρη άχνη, δηλαδή σε ένα βαθύ σκεύος θα έχετε κοσκινίσει τη ζάχαρη και θα τα ρίχνετε μέσα να ασπρίσουν καλά από όλες τις μεριές.
Θα τα απλώσετε σε ωραία πιατέλα και θα εντυπωσιάσετε.

Και του χρόνου!
Άντζελα Κροκίδη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια