Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις κέικ

.
Τι φταίει και δεν φούσκωσε το κέικ; Γιατί δε ψήθηκε καλά; Γιατί δεν είναι αφράτο, αφού ακολούθησα πιστά τη συνταγή; Είναι λίγα από τα βασανιστικά ερωτήματα που περνούν από το μυαλό σου αντικρίζοντας το αποτυχημένο αποτέλεσμα στην φόρμα. Αν συμβαίνει κι αρκετά συχνά, ίσως να έχεις πάρει απόφαση πως δεν είναι για σένα οι μαγειρικές. Λάθος!
Είναι καιρός να δεις την μαγειρική με άλλο μάτι για αυτό μην σε πιάνοει η ηττοπάθεια σου. Είμαστε εμείς εδώ για να γίνουμε οι μέντορες σου και να ξεκινήσεις την επόμενη προσπάθεια σε μια νέα βάση, λιγότερο αγχωτική και περισσότερο δημιουργική.

-Μην ανοίγεις τη πόρτα του φούρνου σου πολλές φορές γιατί αλλάζει η θερμοκρασία του και διαταράσσει τη διαδικασία του ψησίματος. Με άλλα λόγια, το κέικ όχι μόνο δεν θα ψηθεί σωστά, αλλά ούτε θα φουσκώσει (κοινώς, “θα κάτσει”).

-Η λάθος επιλογή θερμοκρασίας του φούρνου μπορεί να είναι η αιτία που το κέικ σου βγήκε άψητο και κολλώδες στη μέση. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο φούρνου, ώστε να μπορείς να ρυθμίσεις το χρόνο ψησίματος ανάλογα με τις ιδιορρυθμίες του φούρνου σου.

-Δεν υπολόγισες σωστά την ποσότητα για το αλεύρι. Χρησιμοποίησε μια ηλεκτρονική ζυγαριά για να είσαι ακριβής στις αναλογίες που δίνει η συνταγή.

-Διαβάζεις τη συνταγή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της. Μεγάλο λάθος αφού μπορείς να βγεις εκτός προγραμματισμού- φαντάσου να πρέπει να μείνει η ζύμη σου στο ψυγείο για πέντε ώρες- άσε που μπορεί να μην έχεις και κάποιο από τα απαιτούμενα υλικά στο σπίτι.

-Ωωω, παραδέξου το. Μετράς τα γραμμάρια με το μάτι λες και είσαι χρόνια τώρα ζαχαροπλάστης. Σε θέλουμε πιο ακριβή από εδώ και πέρα!

-Χτυπάς το κέικ στο μίξερ με λάθος εξάρτημα, π.χ. με αυγοδάρτη ή σύρμα. Να θυμάσαι ότι τα κέικ ανακατεύονται πάντα με το εξάρτημα του φτερού.

-Υπάρχει λόγος που υπάρχουν τύποι κύπελλων μέτρησης (φλιτζάνι τσαγιού, φλιτζανάκι καφέ, νεροπότηρο). Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες σε ό,τι αφορά τις ποσότητες!

-Μην χτυπάς υπερβολικά τη ζύμη σου γιατί υπάρχει κίνδυνος το κέικ σου να βγει σκληρό. Χτύπησε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

-Άφησε το γλυκό σου να ξεκουραστεί και να κρυώσει πριν το διακοσμήσεις.

-Από την άλλη αν το αφήσεις πολλές ώρες μέσα στο σκεύος που το έψησες υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί υγρασία στο πάτο του γλυκού. Βάλε το κέικ σου να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα, αφαιρώντας από την φόρμα.

-Τα αυγά, το βούτυρο και το τυρί πρέπει να είναι απαραιτήτως σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσεις. Προσοχή! Δε μπορείς να πετύχεις αυτή τη θερμοκρασία βάζοντας το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Να έχεις υπομονή, το καλό πράγμα αργεί -λίγο- να γίνει!

-Χρησιμοποίησε αλεύρι,βούτυρο, ή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ακόμα και σε αντικολλητικά σκεύη. Κανείς δε σου επιβεβαιώνει ότι το κέικ σου θα βγει εύκολα, για αυτό να είσαι προνοητικός.

-Το μυστικό για τέλεια κέικ, και γενικότερα γλυκά που χρειάζονται ψήσιμο, είναι να κοσκινίσεις το αλεύρι. Αν δεν έχεις σήτα, χρησιμοποίησε ένα λεπτό σουρωτήρι.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια