Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόσα χρόνια ζωής έχει ακόμη ο Αϊ-Βασίλης;

Ο Άγιος Βασίλης, πρέπει σύμφωνα με την παράδοση, να είναι τουλάχιστον 600 ετών. 

Παρόλο που είναι ξωτικό, όπως λένε τα παραμύθια, και ζει ανάμεσα σε ξωτικά και σε ένα περιβάλλον αρκετά υγιές, αλλά και κρύο, όπως είναι ο Βόρειος Πόλος, θα πρέπει να αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας συμβατά με την ηλικία του.
Σήμερα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια αξιολόγηση της υγείας του, χρησιμοποιώντας ό,τι στοιχεία διαθέτουμε (εικόνες, παραμύθια κλπ) και τη βοήθεια ενός γνωστότατου γεροντολόγου, του καθηγητή Dr. Thomas Cavalieri, κοσμήτορα του Rowan University School of Osteopathic Medicine του New Jersey, ο οποίος έγραψε πολύ πρόσφατα ένα ανάλογο άρθρο.
Καταρχάς, ο Άγιος Βασίλης είναι παχύσαρκος. Επομένως, σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν παχύσαρκα άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών, η πιθανότητα να πάσχει από ελαφρά υπέρταση και από διαβήτη ή προδιαβήτη είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Επομένως, θα πρέπει τα παιδιά να σταματήσουν να αφήνουν κάτω από το χριστουγενιάτικο δέντρο τα κλασικά γλυκά (καραμέλες, γλειφιτζούρια κ.ά.) ή αλμυρά εδέσματα (διάφορες χορτόπιτες κ.ά.), τα οποία σαφώς αντενδείκνυνται σε τέτοιες καταστάσεις. Ένα γλυκό φτιαγμένο για διαβητικούς ή μερικοί ξηροί καρποί ανάλατοι, π.χ. καρύδια, θα ήταν ένα εξαιρετικό δώρο γι' αυτήν την περίπτωση.
Παλαιότερα, ο Άγιος Βασίλης συνήθιζε να απεικονίζεται με μια πίπα στο στόμα. Τα τελευταία χρόνια, μετά από τις εντατικές αντικαπνιστικές εκστρατείες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, φαίνεται ότι επηρεάστηκε και έκοψε το κάπνισμα, κάνοντας αφενός καλό στον εαυτό του, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και το καλό παράδειγμα τόσο στους μπαμπάδες, αλλά κυρίως στις μαμάδες, οι οποίες τελευταία συνηθίζουν να καπνίζουν σαν τα φουγάρα του Τιτανικού.
Από τα παραμύθια γνωρίζουμε ότι ο Αϊ-Βασίλης συνηθίζει να πίνει γάλα. Όπως είναι γνωστό, το γάλα τού προσφέρει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρεί ένα δέρμα νεανικό και χωρίς ρυτίδες, ενώ παράλληλα ισχυροποιεί το σκελετό του με το ασβέστιο που περιέχει. Θα πρέπει όμως να το ενισχύει συστηματικά και με βιταμίνη D, εάν θέλει να αποφύγει την οστεοπόρωση και τα κατάγματα. Η απουσία ήλιου τους έξι χειμωνιάτικους μήνες στον Βόρειο Πόλο καθιστά τη σύσταση αυτή εξαιρετικά σημαντική.
Επομένως, ένας προσδιορισμός της βιταμίνης D στο αίμα του μετά τις γιορτές και η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D καθημερινά για όλο το χειμώνα, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα ήταν μια καλή συμβουλή.
Άτομα μεγάλης ηλικίας, όπως ο Άγιος Βασίλης, πάσχουν και από διαταραχές της μνήμης. Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει αρκετά καλά χρόνια τώρα, γράφοντας ό,τι δουλειές έχει να κάνει σε μια τεράστια λίστα. Η λίστα των δώρων είναι σε όλες τις εικόνες κοντά του και συνήθως ανεμίζει μέχρι και έξω από το έλκηθρο.
Παρ' όλα αυτά, δεν θα ήταν άσχημο να τροποποιήσει λίγο τη δίαιτά του, σύμφωνα με τις οδηγίες που δημοσιεύθηκαν τελευταία για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Θα πρέπει, δηλαδή, να αυξήσει την πρόσληψη ξηρών καρπών, δηλαδή βιταμίνης E, αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος B, που θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για το νευρικό σύστημα.
Κατά την άποψή μας, ένα άτομο της ηλικίας του θα πρέπει να προσέχει πολύ εάν θέλει να συνεχίσει να προσφέρει τα δώρα μπαίνοντας στα σπίτια από την καμινάδα του τζακιού. Γι' αυτό χρειάζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου να κάνει συστηματική γυμναστική, έτσι ώστε να διατηρήσει την ευκινησία του, αλλά και να μην πάρει κιλά, διότι οι σύγχρονες καμινάδες είναι εξαιρετικά στενές.
Το ήπιο περπάτημα για 4 ώρες περίπου την εβδομάδα και η λήψη γλυκοζαμίνης κατά περιόδους, θα τον βοηθήσει να διατηρήσει και την ευλυγισία των αρθρώσεών του και να αποφύγει τις οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις.
Ο Άγιος Βασίλης πάντα παρουσιάζεται χαρούμενος και γελαστός, επομένως δεν πρέπει να παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή είναι ανύπαντρος και δεν έχει παιδιά. Η παρέα με τα άλλα ξωτικά πρέπει να είναι ευχάριστη, αλλά κυρίως η ενασχόλησή του με τους ταράνδους του, και ιδιαίτερα με τον Ρούντολφ, πρέπει να του δίνει μεγάλη χαρά και ηρεμία. Άλλωστε, οι ψυχολόγοι πάντα συνιστούν για τους μοναχικούς ανθρώπους τη συντροφιά κάποιου ζώου.
Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι εάν ο Άγιος Βασίλης ακολουθήσει μερικές απλές συμβουλές και βελτιώσει και τη δίαιτά του, έχει πιθανότητα να ζήσει άλλα 500 χρόνια.
iatropedia.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια