Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μακαρονάδα μπολονέζ, για χορτοφάγους

.
Μια πραγματικά πολύ νόστιμη συνταγή για χορτοφαγικά μακαρόνια μπολονέζ, με υπέροχα μανιτάρια και σάλτσα ντομάτας. Με τα κατάλληλα υλικά μπορεί να γίνει και νηστίσιμη.
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 50 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά
Συνταγή για:
5 μερίδες
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 559 θερμίδες | Λιπαρά: 13 γρ.

Υλικά συνταγής:
Λευκά μανιτάρια: 1 κιλό
Καρότο: 1 μέτριο
Κρεμμύδι: 1 μικρό
Βούτυρο*: 3 κουταλιές σούπας
Ψιλοκομμένες ντομάτες: 2 κονσέρβες (κονκασέ)
ψιλοκομμένο σκόρδο: 3 σκελίδες
Ζάχαρη: 1 κουταλάκι τσαγιού (και λίγο επιπλέον αν χρειαστεί)
Ντοματοπελτές: 2 κουταλιές σούπας
Κόκκινο ξηρό κρασί: 1 κούπα
Ζωμό λαχανικών ή νερό: 1/2 κούπα
Σάλτσα σόγιας: 1 κουταλιά σούπας
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ξερή ρίγανη: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Ξερό θυμάρι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Δάφνη: 2 φύλλα
Κρέμα γάλακτος*: 3 κουταλιές σούπας
Ζυμαρικά: 1/2 κιλό (σπαγγέτι ή λιγκουίνι)
Τριμμένη παρμεζάνα*: όση σας αρέσει (ή άλλο σκληρό τυρί - προαιρετικό)

Οδηγίες:
1. Ψιλοκόβετε πολύ καλά τα μανιτάρια (ή τα βάζετε λίγα - λίγα στο μούλτι και τα κάνετε 2 - 3 στροφές, με προσοχή για να μην τα λιώσετε). Τα βγάζετε και τα κρατάτε κατά μέρος. Βάζετε στο μούλτι το καρότο και το κρεμμύδι και τα τρίβετε τελείως.
2. Λιώνετε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο και προσθέτετε τα μανιτάρια, το καρότο και το κρεμμύδι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα (ανοίγετε που και που για να ανακατέψετε), μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους (4 - 5 λεπτά). Δυναμώνετε τη φωτιά, βγάζετε το καπάκι και μαγειρεύετε ανακατεύοντας που και που, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και τα λαχανικά να αρχίσουν να ροδίζουν.
3. Προσθέτετε το σκόρδο και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και μαγειρεύετε 1/2 λεπτό. Προσθέτετε στη συνέχεια τον ντοματοπελτέ και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το κρασί και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστεί (3 - 4 λεπτά περίπου).
4. Προσθέτετε τις ντομάτες, το ζωμό, αλατοπίπερο, σάλτσα σόγιας, τη ρίγανη, το θυμάρι και τη δάφνη. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 10 λεπτά. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο ή ζάχαρη και σβήνετε τη φωτιά. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε.
5. Εν τω μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Κρατάτε 1/2 από το νερό που βράσανε και τα στραγγίζετε. Τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε την σάλτσα. Ανακατεύετε και αν χρειάζεται προσθέτετε από το νερό που κρατήσατε. Μοιράζετε σε πιάτα, πασπαλίζετε αν θέλετε με τριμμένο τυρί και σερβίρετε αμέσως.
* Για νηστίσιμη μπολονέζ, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή φυτικό λίπος και την κρέμα γάλακτος με φυτική κρέμα. Το τυρί μπορείτε να το παραλείψετε εντελώς ή να χρησιμοποιήσετε τυρί από γάλα σόγιας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια