Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόθεν έλαβον την ονομασία τα δώδεκα σημεία του ζωδιακού κύκλου

Είχαμε πάει στο βουνό των Κενταύρων, στο Πήλιο. Αν και άνοιξη, έκανε ακόμη κρύο. Για να προστατευτούμε, χωθήκαμε στο πρώτο κτίριο που βρέθηκε μπροστά μας, στη Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς.
Έτσι, τυχαία, ανακαλύψαμε ένα χειρόγραφο του 18ου αιώνα με τίτλο...

"Πόθεν έλαβον την ονομασία τα δώδεκα σημεία του ζωδιακού κύκλου".
Γραμμένο στην καθαρεύουσα, το χειρόγραφο ήταν έργο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικου Γ΄(171301792), ο οποίος καταγόταν από τη Ζαγορά, το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου.
"Άνθρωπος της Εκκλησίας και ασχολήθηκε με τα ζώδια;" αναρωτηθήκαμε. Αλλά αμέσως μας λύθηκε η απορία. Στο χειρόγραφο ο Πατριάρχης Καλλίνικος έγραφε τους μύθους με τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνδέσει τους 12 αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου.
Στον ουρανό, βέβαια, υπάρχουν και άλλοι αστερισμοί - 88 επίσημα αναγνωρισμένοι - αλλά οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι πίστευαν ότι ιδιαίτερη σημασία είχαν μόνο οι 12, καθώς από αυτούς (και από τον αστερισμό του Οφιούχου) περνούσε ο Ήλιος.
Μάλιστα, όταν ρωτάμε κάποιον "τι ζώδιο είσαι;" στην ουσία ρωτάμε τη θέση την οποία είχε ο Ήλιος τη στιγμή της γέννησής του στον ζωδιακό κύκλο.
Να, λοιπόν, τι διαβάσαμε για τα 12 σημεία του ουρανού και τους μύθους που τα συνδέουν.
* Κριός.
Ο αστερισμός του Κριού πήρε το όνομά του σε ανάμνηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος, το οποίο πίστευαν ότι ήταν το δέρμα ενός χρυσόμαλλου κριαριού. Για το χρυσόμαλλο δέρας είχε γίνει η Αργοναυτική εκστρατεία με αρχηγό τον Ιάσονα στη μακρινή Κολχίδα, όπου το πήρε από τον ακοίμητο δράκοντα που το φύλαγε με πονηριά.
* Ταύρος.
Ο Ταύρος πήρε το όνομά του από τον Δία, που μεταμορφώθηκε σε ολόλευκο ταύρο για να απαγάγει την Ευρώπη. Ο Δίας, βλέποντας μια μέρα την Ευρώπη, την κόρη του βασιλιά Αγήνορα της Φοινίκης, την αγάπησε και θέλοντας να την κατακτήσει μεταμορφώθηκε σε ταύρο, παρουσιάστηκε στην παραλία όπου έπαιζε μαζί με άλλες κοπέλες, την έπεισε να καβαλήσει τη ράχη του και πέρασε μαζί της στην Κρήτη.
* Δίδυμοι.
Ο αστερισμός των Διδύμων ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Κάστορα και του Πολυδεύκη, των δίδυμων παιδιών του Δία και της Λήδας και αδελφών της ωραίας Ελένης, οι οποίοι θεωρούνταν προστάτες των ναυτικών. Μεταφέρθηκαν στον ουρανό από τον πατέρα τους Δία σε ανταμοιβή της μεγάλης αδελφικής τους αγάπης.
* Καρκίνος.
Ο Καρκίνος ονομάστηκε έτσι για τον εξής λόγο. Μια νύμφη που καταδίωκε ο Δίας για να την κατακτήσει, όπως έτρεχε για να του ξεφύγει, δαγκώθηκε από έναν καρκίνο, δηλαδή από έναν κάβουρα. Έτσι ο Δίας μπόρεσε να την προλάβει. Από ευγνωμοσύνη ο Δίας τοποθέτησε τον καρκίνο - κάβουρα μεταξύ των αστερισμών του ουρανού.
* Λέων.
Ο αστερισμός του Λέοντα πήρε το όνομά του από το λιοντάρι της Νεμέας, το οποίο σκότωσε ο Ηρακλής στον πρώτο άθλο του. Η Ήρα, θανάσιμος εχθρός του Ηρακλή, επειδή ήταν νόθος γιος του Δία, για να εκδικηθεί τον ήρωα, έκανε το νεκρό λιοντάρι αστερισμό του ουρανού.
* Παρθένος.
Το ζώδιο της Παρθένου αναφέρεται στην Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας. Ο Πλούτωνας άρπαξε την Περσεφόνη και την κατέβασε στον Κάτω κόσμο. Η μητέρα της, η Δήμητρα, περιπλανιόταν από το ένα μέρος στο άλλο αναζητώντας την και ο Ζεύς, για να την παρηγορήσει, δώρισε στην Περσεφόνη έναν τόπο μεταξύ των αστερισμών.
* Ζυγός.
Ο αστερισμός του Ζυγού ονομάστηκε έτσι σε ανάμνηση του Μώχου, του ανθρώπου που εφηύρε το ζυγό και τα μέτρα. Γι αυτό και παρίσταναν τον αστερισμό από παλιά ως άνθρωπο που κρατάει στο χέρι ζυγαριά.
* Σκορπιός.
Η Άρτεμις είχε ορκιστεί να αποφεύγει σε όλη της τη ζωή τους άντρες και να καταγίνεται μόνο με το κυνήγι. Ο γίγαντας Ωρίων, όμως, την είδε, την ερωτεύτηκε και προσπάθησε να την κατακτήσει. Ένας σκορπιός τότε δάγκωσε τον Ωρίωνα στο πόδι και τον σκότωσε. Έτσι, λυτρώθηκε η θεά. Γι αυτό και ο σκορπιός συγκαταλέγεται στους αστερισμούς.
* Τοξότης.
Ο Τοξότης είναι αφιερωμένος στον Κένταυρο Χείρωνα, τον δάσκαλο του Αχιλλέα, του Ιάσονα και του Ασκληπιού, ο οποίος δίδαξε στους ανθρώπους την ιππευτική και πέθανε λαβωμένος από μια σαΐτα βαμμένη με το αίμα της Λερναίας Ύδρας. Οι άνθρωποι, για να τον ευχαριστήσουν, τον συμπεριέλαβαν στους αστερισμούς.
* Αιγόκερως.
Ο Δίας, βρέφος ακόμη, για να αποφύγει την οργή του πατέρα του Κρόνου κατέφυγε στο όρος Ίδη, στην Κρήτη. Εκεί κινδύνεψε να πεθάνει από την πείνα. Μια γίδα όμως, η Αμάλθεια, βύζαξε με το γάλα της τον Δία, ο οποίος από ευγνωμοσύνη την έκανε αστερισμό.
* Υδροχόος.
Όταν η Ήβη, κόρη του Δία και της Ήρας, έχασε την τιμή που είχε να κερνάει τους θεούς στον Όλυμπο, την εργασία του οινοχόου ανέλαβε ο νεαρός Γανυμήδης, πρίγκιπας της Τροίας. Για να θυμόμαστε τα παιδικά χρόνια του Γανυμήδη, ο αστερισμός ονομάστηκε Υδροχόος.
* Ιχθύες.
Η Αφροδίτη και ο Έρωτας συνάντησαν στις όχθες του Νείλου τον Τιτάνα Τύφωνα. Και τόσο φοβήθηκαν από την άσχημη όψη του, ώστε έπεσαν στο Νείλο και μεταμορφώθηκαν σε ιχθύς. Γι αυτό οι ιχθύες πήραν θέση μεταξύ των αστερισμών.
ερευνητές

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια