Κυπριακή πίτα με απάκι και σάλτσα γιαουρτιού

Μια καταπληκτική παραδοσιακή συνταγή από την Μεγαλόνησο
Οι κυπριακές πίτες έχουν οβάλ σχήμα, είναι πιο ψωμωμένες από τις αραβικές πίτες και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι στο εσωτερικό τους δημιουργείται ένα κενό, γι αυτό και τις χαράζουμε με το μαχαίρι για να τις ανοίξουμε και να τις γεμίσουμε.

Υλικά :
100 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
περίπου 300 γραμ.απάκι (ξιδάτο και καπνιστό κρητικό αλλαντικό από χοιρινό κρέας), λεπτά φετάκια
1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
4 κυπριακές πίτες
2 μικρές ντομάτες, σε μέτριες φέτες
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
2 κουτ.σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση :
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε κατά μέρος.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το απάκι, σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
Σβήνουμε με το βασλαμικό ξίδι, το αφήνουμε να εξατμιστεί και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χαράζουμε τις κυπριακές πίτες οριζόντια στη μία τους άκρη με ένα μαχαίρι, φτιάχνοντας μια βαθιά σχισμή σαν τσέπη και γεμίζουμε την κάθε μία με 2 κουτ. γλυκού από το μείγμα γιαουρτιού - μουστάρδας, 3-4 φέτες ντομάτας, μερικές φετούλες κρεμμυδιού.
Τέλος, βάζουμε από λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πιέζουμε ελαφρώς τις πίτες.

Related Posts