Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γίνε γονέας πριν τα 35

O αυτισμός στα παιδιά είναι και θέμα ηλικίας των γονιών.
Οι γονείς που είναι άνω των 35 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν αυτιστικό παιδί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από τη Δανία.
Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι ο κίνδυνος για τη γέννηση αυτιστικού παιδιού, είναι ο ίδιος είτε και οι 2 γονείς είναι κάποιας ηλικίας, είτε ο ένας.
Η βιολογική αιτία δεν είναι ακόμη σαφής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “annals of epidemiology”, Έρικ Πάρνερ, του πανεπιστημίου του Άαρχους: “η ηλικία των 2 γονέων δεν φαίνεται να λειτουργεί με συνέργεια, δηλαδή το να έχει το παιδί μεγαλύτερο πατέρα όσο και μεγαλύτερη μητέρα, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού, περισσότερο από το να έχει μεγάλη ηλικία μόνο ο ένας από τους δυο”.

Η μελέτη αυτή των Δανών επιστημόνων δημιουργεί αμφιβολίες για την μέχρι τώρα υπάρχουσα θεωρία που ήθελε το σπέρμα ή τα ωάρια, ενός μεγαλύτερου γονέα, επειδή έχουν περισσότερες μεταλλάξεις λόγω ηλικίας, να αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης παιδιού με αυτισμό.

Η μελέτη στηρίχθηκε σε στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες από 9.500 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με το φάσμα της διαταραχής του αυτισμού, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων, από την πιο ήπια περίπτωση του συνδρόμου Άσπεργκερ, μέχρι τη νοητική καθυστέρηση.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες ηλικίας μεταξύ 35 – 40 ετών, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο που αγγίζει και το 28%, εμφάνισης αυτισμού, σε σχέση με τα παιδιά που ο πατέρας τους είναι κάτω από τα 35 χρόνια.
Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερος είναι ο πατέρας. Αν για παράδειγμα είναι πάνω από σαράντα το ποσοστό από το 28% εκτινάσσεται μέχρι και το 55%.

Όσον αφορά τις μητέρες, αν γεννήσουν από τα 35 μέχρι τα 40 το παιδί τους κινδυνεύει από αυτισμό σε ποσοστό από 21% μέχρι και 37%.
Αν η ηλικία τους είναι μεγαλύτερη των 40 ετών το ποσοστό κινδύνου φτάνει μέχρι και το 65%, πάντα σε σχέση με τις γυναίκες που γεννάνε κάτω από τα 35 χρόνια τους.

Πάντως όπως είπε ο Πάρνερ :”ακόμη δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα εάν και γιατί η προχωρημένη ηλικία των γονέων σχετίζεται βιολογικά με τον αυτισμό των παιδιών τους”
iatropedia

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια