Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ακανές, ο χαλβάς του πρίγκιπα

Το παραδοσιακό γλυκό των Σερρών με την ονομασία (χ)ακανές, είναι ο χαλβάς του πρίγκιπα, αφού στα τουρκικά Χακάν σημαίνει πρίγκιπας.
Η ιστορία του γνήσιου ακανέ είναι μέχρι σήμερα συνδεδεμένη με την οικογένεια Ρούμπου.
Ο ιδρυτής Αριστείδης Ρούμπος.....

γεννήθηκε στις Σέρρες το 1900 από φτωχούς γονείς και, ορφανεύοντας από πολύ μικρός, δούλεψε κοντά σε έμπειρους Τούρκους μαστόρους, οι οποίοι εκείνη την εποχή έφτιαχναν το γλυκό. Έμαθε όλα τα μυστικά και την τέχνη της παραδοσιακής αυτής λιχουδιές και στα 20 του ξεκινά τη δική του παραγωγή σε ένα μικρό εργαστήριο και πουλάει τον ακανέ του στις πλατείες των Σερρών και στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Το 1927 ανοίγει το μαγαζί του στην αγορά των Σερρών, αποκτώντας πολύ γρήγορα μεγάλη φήμη για την ποιότητά του. Μετάλλια, βραβεία και διακρίσεις δεν αργούν να έρθουν. Ο Δημήτρης και ο Κώστας Ρούμπος (δεύτερη γενιά) συνέχισαν την παρασκευή του ακανέ με τον ίδιο ζήλο, για να "παραδώσουν" τα μυστικά και στη νεότερη γενιά...

Γνήσιος ακανές "Λαϊλιάς" Ρούμπου.
Νερό, ζάχαρη, νισιστέ, καβουρδισμένα αμύγδαλα και ολόφρεσκο κατσικίσιο  βούτυρο είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθεί αυτή η γλυκιά λιχουδιά.
Μια αληθινή τελετουργία συντελείται, διεγείροντας όλες τις αισθήσεις! Ξεκινά με τον αργό κοχλασμό του μείγματος στο καζάνι, το καραμελέ σαν κεχριμπάρι χρώμα, τη δυνατή μυρωδιά του κατσικίσιου βουτύρου, ώσπου να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Τότε μπαίνει σε ειδικές φόρμες για να σχηματιστούν ομοιόμορφες μπουκιές και από εκεί σε ειδικούς θαλάμους ψύξης. Μόλις σταθεροποιηθούν, οι μπουκιές πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη και τοποθετούνται σε κουτιά των 500 γρ. και του 1 κιλού, για να χαρίσουν την απόλυτη απόλαυση σε όλους τους εραστές του υπέροχου αυθεντικού γλυκού που μας "ταξιδεύει" νοσταλγικά.
Μαρία Καλοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια